Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nagrada za muzej

Vecer.si 03.09.2016 
Nagrada za Slovenski planinski muzej v Švici 


PZS, 03.09.2016
Slovenski planinski muzej prejel ugledno nagrado kralja Alberta I. 


Delo, 07.09.2016

sobota, 3. september 2016, ob 16:09, Bruno Fras, ogledov: 704

image1vecer.com: Slovenski planinski muzej v Švici prejel prestižno nagrado kralja Alberta I PZS

Slovenski planinski muzej je v gorski koči Diavolezza v Švici prejel nagrado Fundacije kralja Alberta I., kar je prva tovrstna nagrada za Slovenijo in potrditev pomembnega prispevka Slovenskega planinskega muzeja k razvoju planinske kulture v celotnih Alpah in njegove vloge pri povezovanju evropskih planinskih muzejev.
Fundacija je nagrade podelila že dvanajstič, in sicer za izjemne in trajne dosežke posameznikov ali ustanov, ki imajo pomemben vpliv na gorski svet in zaščito Alp, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije.
Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, Slovenski planinski muzej vse od ustanovitve spodbuja, razvija in oblikuje z gorami in planinstvom povezano identiteto Slovenije. Igra zelo pomembno vlogo narodnega arhiva slovenskega alpinizma ter je pomemben regionalni organizator kulturnih dogodkov in pospeševalec turizma. Fundacija kralja Alberta I. priznava Slovenskemu planinskemu muzeju skupaj s Triglavom, najvišjo goro v Sloveniji, edinstven kulturni prispevek k celotni alpski regiji in v muzej vidi kot pomembnega partnerja v nastajajoči gosti mreži evropskih planinskih muzejev.
image1Slovenski planinski muzej je bil leta 2012 med nominiranci za evropski muzej leta, nagrada Fundacije kralja Alberta I. pa je drugo visoko priznanje iz tujine, ki kaže na spoštovanje širše mednarodne strokovne in planinske javnosti do vloge in poslanstva Slovenskega planinskega muzeja ne samo v Sloveniji, pač pa v širšem alpskem prostoru.
"To je veliko priznanje vsem generacijam slovenskih planincev, ki so ustvarjali slovensko planinsko zgodovino, posebej pa še tistim planinskim zanesenjakom v Mojstrani na čelu z Avgustom Delavcem, ki so z zbiranjem materialne in snovne dediščine slovenskega planinstva leta 1984 omogočili odprtje Triglavske muzejske zbirke kot temelja današnjega Slovenskega planinskega muzeja. Seveda pa je nagrada namenjena tudi vsem posameznikom, ustanovam in donatorjem, ki so uresničili projekt izgradnje in vsebinske postavitve Slovenskega planinskega muzeja," je nagrado pozdravil nekdanji vodja muzeja Miro Eržen.
Fundacija kralja Alberta I. je bila ustanovljena leta 1993 v spomin na belgijskega kralja Alberta I., izjemne osebnosti, alpinista in velikega ljubitelja gora. Do zdaj je nagrado, ki jo podeljujejo vsaki dve leti, prejelo že več kot 50 prejemnikov, nagrada Slovenskemu planinskemu muzeju pa je prvo tovrstno odlikovanje za Slovenijo, ki so ga v Švici ponosno prevzeli direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič, kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Eli Gradnik, nekdanji vodja muzeja Miro Eržen in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.
"Ob prejemu nagrade kralja Alberta I., ki smo je v Slovenskem planinskem muzeju iskreno veseli, se zahvaljujem tako podeljevalcem kot predlagateljem, Švicarskemu planinskemu muzeju. Kot edini planinski muzej v Sloveniji, ki deluje v okviru Gornjesavskega muzeja Jesenice, upamo, da bomo prepoznani tudi kot nacionalni muzej, za kar si prizadevamo skupaj z ustanovitelji in partnerji," je poudarila Lačen Benedičičeva
Predsednik PZS Rotovnik je dodal: "V Sloveniji smo lahko zelo ponosni, da je tako ugledna švicarska ustanova, kot je Fundacija kralja Alberta I., prepoznala pomemben prispevek Slovenskega planinskega muzeja k razvoju planinske kulture v celotnih Alpah in njegovo pomembno vlogo pri povezovanju evropskih planinskih muzejev. Nagrada je v prvi vrsti zahvala in priznanje vsem, ki so v preteklosti kakorkoli sodelovali pri vzpostavitvi in dosedanjem več kot šestletnem delovanju muzeja, še posebej pa vodji projekta postavitve muzeja in nekdanjemu vodji muzeja Miru Erženu ter občini Kranjska Gora. V PZS, kjer smo dosedanje delovanje muzeja vseskozi aktivno podpirali, upamo, da bo tudi država prepoznala veliko vrednost Slovenskega planinskega muzeja in mu v najkrajšem možnem času podelila status nacionalnega pomena."
Podelitve nagrad v gorski koči Diavolezza na nadmorski višini 2973 metrov s pogledom na švicarski štiritisočak Piz Bernina se je udeležil tudi veleposlanik Slovenije v Švici Franc Mikša, ki je povedal: "Kot veleposlanik sem izjemno ponosen, da je zelo pomembno in ugledno nagrado kralja Alberta I. letos prejel Slovenski planinski muzej, kar je pokazatelj, da skupaj z vsemi akterji zelo dobro dela. Poleg nagrajenih posameznikov iz Švice, Italije in Nemčije je bila Slovenija oziroma Slovenski planinski muzej edina nagrajena ustanova letos. To je dobra spodbuda za delovanje muzeja in njegovo prepoznavnost v alpskem prostoru in širše." (spletno uredništvo, sta)

Oznake: MUZ
eXTReMe Tracker