Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V spomin

Gorenjski glas - Andraž Sodja: ... na Janeza Korošca / V Bohinju so ob občinskem prazniku ...

... pripravili proslavo, na kateri so počastili tudi spomin na Janeza Korošca, ki so mu posmrtno podelili naziv častnega občana.

Bohinjska Bistrica – V petek je bilo v Bohinju znova slovesno, saj so s tradicionalnim srečanjem planincev pri spomeniku štirim srčnim možem v Ribčevem Lazu, zvečer pa še z osrednjo proslavo ob občinskem prazniku obeležili spomin na štiri srčne može: Luko Korošca, Matevža Kosa, Štefana Rožiča in Lovrenca Willomitzerja, ki so pred 238 leti, 26. avgusta 1778, prvi dokumentirano premagali najvišji slovenski vrh – očak Triglav. Na osrednji občinski proslavi je slavnostni govornik, župan Franc Kramar, poudaril številne investicije v Bohinju. »Velikokrat slišim, da se v Bohinju nič ne dela, zato sem se odločil, da bom letos naštel vse zaključene investicije, za katere je zaslužen tudi konstruktiven občinski svet.« Med številnimi investicijami so tako urejeno krožišče v Bohinjski Bistrici, dva kilometra nove kolesarske steze, številne ureditve cest in opornih zidov, ureditev ekoloških otokov ob jezeru, pristanišče Pod skalco, pet novih defibrilatorjev in po oceni župana največja pridobitev – občinski prostorski načrt. Župan je poudaril željo po ureditvi novega vrtca, a zanj nimajo dovolj sredstev, zadovoljen pa je, da so z domačimi zdravnicami končno rešili kadrovski problem v Zdravstvenem domu Bohinj.

Osrednji del proslave je zaznamovala podelitev priznanj, začenši s posebnim priznanjem občine, ki ga je prejela zlata maturantka Veronika Hribar, ki je poleti prevzela tudi vodenje sirarne na planini Krstenica. Bronasti plaketi sta prejeli Anica Zima in Angelca Cerkovnik za dolgoletno prostovoljno delo v Društvu upokojencev Bohinjska Bistrica, srebrno plaketo dolgoletni prostovoljni gasilec Anton Cerkovnik in Vinko Čuden, dolgoletni predsednik Društva upokojencev Bohinjska Bistrica, zlato pa vsestranski športni delavec, smučarski tekač, trener in strokovnjak Jože Žvan. Najvišje priznanje, naziv častnega občana, so posmrtno podelili dolgoletnemu predsedniku krajevne skupnosti Koprivnik - Gorjuše Janezu Korošcu, ki je umrl decembra lani. Korošec je bil zaslužen za postavitev spomenika Valentinu Vodniku in štirim srčnim možem, vodil je obnovo številnih planinskih postojank, odigral je pomembno vlogo pri razvoju bohinjskega turizma, tako pri obnovi smučišča Vogel, Šport hotela na Pokljuki, obnovi gondolske žičnice na Vogel, zbiranju sredstev za Koblo ... Koroščeva soproga Evgenija Kegl Korošec, sicer nekdanja županja občine Bohinj, je po prireditvi dejala: »Vesela in počaščena sem zanj, čeprav bi mi bilo ljubše, da bi to doživel. Skupaj sva živela 53 let, v življenju sva veliko naredila, mislim, da je bilo tega veliko, predvsem za Bohinj.« Posebno priznanje je občini Bohinj ob 25-letnici slovenske samostojnosti podelilo tudi Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo.

  01.09.2016

Skupinska fotografija nagrajencev občine Bohinj v družbi z županom Francem Kramarjem

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti