Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zahodna Triglavska stena

AO Železničar: V torek popoldan sva z Evo uprizorila štiri urni marš iz Dovja do bivaka pod Luknjo. Prenašanje omar na hrbtu sva si lajšala z rekom:

... "vsak alpinist mora enkrat peš u Vrata". Naposled z nočjo le doseževa bivak in presenečeno ugotoviva, da je prazen. Zjutraj ne hitiva zato sva pod Wisiakovo smerjo šele nekaj pred osmo. Tam pa na najino presenečenje nemško govoreča naveza. "Smer je kompaktna, greva za njima", si rečeva in se pripraviva na plezarijo. Midva že pripravljena, ona pa še vedno v "hladilniku" za robno zevjo. Vseskozi govorita, a pleza noben. Čukasto se gledava in ko se eden od njiju po zvoku sodeč "strese" v uvodnih metrih, že obupujeva. Potem zopet tišina in pet minut se ne zgodi nič. Naposled prvi zapleza, jezik mu teče precej bolj tekoče kot plezarija. Sam že iščem rezervno smer, Eva pa obupa, ko vidi da po desetih minutah ni očitnega napredka.

Odločiva se za Tržaško smer. "Mislim, da ne more biti slaba", bodrim Evo. Hitro najdem vstop, medtem ko za prehod nad uvodnima kaminoma nisem prepriča. "Se mi bo že prikazal, ko bom gor", si mislim in res se. Plezarija steče, ko se smer postavi pokonci je skala dobra, če ne odlična. Raztežaji so razgibani in konstantnih težav. Sidrišča so večinoma narejena, za vmesno varovanje pa lepo sedejo metulji. Prva petica je zelo lepa, medtem ko druga manj, poleg tega pa se zaradi nejasnosti skice z lahkoto odločiš za variante, ki pa znajo biti precej zabeljene. K variantam pripomorejo tudi klini, ki so naokoli. Na vrhu sva se odločila za nadaljevanje po Wisiakovi, kar je turo še malce podaljšalo. Ta del premore precej naložene skale in nama je bil po vsem lepem plezanju že malo odveč. Na vrhu sva se zadovoljna z opravljenim nastavljala sončnim žarkom, na sestopu pa se pobližje spoznala z neplašno Gamsjo materjo in njenima mladičema. Bil je prijeten dan za prvi obisk Zahodne Triglavske stene, predvsem pa nama bo ostala zgodba.

Pa še modrost: Zahodna Triglavska stena ni obrnjena na zahod, temveč predstavlja najzahodnejši del Triglavskega severnega ostenja.

Prispeval SlaTki

01.09.2016 19:10

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti