Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tekmovalno turno smučanje

korak bližje olimpijskim igram - 2. avgusta 2016 ga je v Riu de Janeiru priznal MOK

Skupščina Mednarodnega olimpijskega komiteja je včeraj v Braziliji odločila, da tekmovalno turno smučanje postane šport, priznan s strani MOK, kar mu daje možnost, da se s priporočilom komisije olimpijskega programa MOK in z glasovanjem članov MOK pojavi na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah.

"Mednarodna zveza za turno smučanje (ISMF) je s t. i. polnim priznanjem še korak bližje olimpijskim igram. To je hkrati priznanje tako organizaciji ISMF kot tudi samemu športu in športnikom. Držimo pesti, da bomo turno smučanje videli na zimskih olimpijskih igrah že leta 2022. Nekaj več upanja je tudi zaradi dejstva, da je ISMF trenutno edina federacija v skupini zimskih športov, katere športna panoga še ni del zimskih olimpijskih iger," je odločitev pozdravil Iztok Cukjati, trener in selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije oz. njene Komisije za gorske športe.

Vprašanje, če bo trenutno najuspešnejši slovenski turni smučar Nejc Kuhar takrat še nastopal, a se je odločitve zelo razveselil: "Nisem presenečen nad priznanjem, saj se je o tem že dolgo govorilo, zadnja leta je tudi Mednarodna zveza za turno smučanje v to usmerila vsa prizadevanja. Zame osebno to pomeni, da bo šport postal prepoznavnejši, nastopal pa vprašanje, če bom še takrat, saj je za leto 2018 le majhna možnost, da bi turno smučanje že bilo na zimskih olimpijskih igrah, 2022 pa je še zelo daleč. Vesel sem odločitve, saj bo predvsem za mlade, ki jih v naših vrstah manjka, to lahko velika spodbuda za ukvarjanje s turnim smučanjem s ciljem nastopa na olimpijskih igrah."

"Zelo sem zadovoljna in ponosna, da se je trud domače turnosmučarske skupnosti in Mednarodne zveze za turno smučanje obrestoval, saj to pomeni stopničko bližje olimpijskim igram tudi za turno smučanje," je bila zadovoljna tudi načelnica Komisije za gorske športe PZS Jasna Pečjak.

Danes bo na zasedanju skupščine MOK v Riu de Janeiru znana tudi odločitev, če bo športno plezanje postalo olimpijski šport že na OI Tokio 2020.

Vir: PZS.si 
Manca Čujež

 

03.08.2016


Foto: Iztok Cukjati

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti