Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Direttissima

Freeapproved - Jani Rutar: ... v Špiku - Ravno eno leto je minilo, ko sva si jo s Primožem Murnom lani ogledala, včeraj pa tudi splezala.

Pričakoval sem, da bo plezanje dolgo in naporno in tudi res je bilo.
Kljub precejšnji plezalski kilometrini in razno raznim informacijam naju je smer uspela presenetiti in to predvsem s spodnjim delom, ki je za plezanje milo rečeno nenavaden.

Že v prvem raztežaju, ki sva ga napadla ob prvem svitu (nekaj minut sva celo počakala pod steno, da se je dovolj zdanilo) je Primož v mastnem kaminu izrekel nekaj krepkih. V naslednjih raztežajih, ko je mastno in vlažno skalo začela nadomeščati mokra trava pa je bilo teh vzpodbudnih besed še precej več. Tako sva se naslednje tri raztežaje večinoma dobesedno vlekla za travo in lovila veje redkih macesnov, ki so nudili tudi edino možnost varovanja v sicer zelo strmem bregu. V šestem raztežaju je skala le prevladala nad travo in tudi rosa se je posušila tako, da je plezanje končno steklo, a ura je neusmiljeno tekla. Po enajstih raztežajih in sedmih urah plezanja spodnjega dostopnega 'lažjega' dela smeri sva prišla šele do vstopa v smer označeno tudi na najinih skicah.

V pravi skali zgornjega dela smeri sva potem k sreči lepo napredovala. Tudi že skoraj pregovorno grozni raztežaj, ki preči krušljivi graben (prehod v zgornji del Skalaške smeri), nama ni delal pretiranih sitnosti - v tisti podrtiji sem našel in vpel celo en soliden klin! Nama je pa padajoča skala v veliki zajedi uspela poškodovati eno od vrvi, tako da bo le ta dočakala malo bolj zgodno upokojitev.

Kakšen raztežaj, kjer ni bilo toliko trenja sva uspela tudi malo raztegniti, a še vseeno se jih je do vrha Špika nabralo polnih 24.
Vrh Špika sva dosegla v najlepšem delu dneva in sicer še pred sončnim zahodom, ki je bil tam gori res čudovit. Dočakala sva ga v družbi dveh prijaznih deklet, ki sta na vrh priplezali po sosednji Direktni smeri in naju okrepčali s svojo obilno zalogo sendvičev in čokolad. Hvala dekleti je prav teknilo!

Med plezanjem sem včasih malo nergal in priganjal, kar se Primožu opravičujem, ampak nočno plezanje me nekako ni najbolj vabilo. 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti