Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Luka Krajnc in Albin Simonič

(oba AO Celje - Matica) sta pred dobrim tednom, točneje 13. avgusta, plezala v Dolomitih.

Izbrala sta si spominsko smer Hermana Buhla - Hermann Buhl Gedächtnisweg v Rodi di Vael (Rotwand), Catinaccio (Rosengarten). Smer, katere avtorja sta Lothar Brandler in Dieter Hasse, znana predvsem po sloviti Diretissimi (Hasse-Brandler) v Veliki Cini, je bila prvič preplezana v štirih septembrskih dneh leta 1958. V dolžini 400 metrov postreže z oceno VII, A2, v primeru prostega vzpona pa je ocena kar IX (nekateri viri omenjajo še + zraven).

Gre za klasično tehnično smer tistega časa, idejo za vzpon je predlagal Luka Krajnc - smer je bila pravi izziv, saj ima le malo prostih ponovitev. Luki je uspel odličen vzpon, saj je v osmih urah uspel na pogled preplezati vse razen raztežaja z oceno VIII, kjer je odletel z lusko v roki. Albin je plezal ves čas kot drugi, prosto do raztežaja z oceno VIII+.

Smer je znana tudi po podoru v originalni smeri in ima sedaj dva raztežaja variante desno od že na videz zelo krušljive zajede in dela stene pod streho. Drugače tudi v celoti skala ni najboljša, tako da je treba biti ves čas zelo pazljiv in imeti tudi malo sreče, da ostanejo vsi grifi na svojem mestu.
Vir in fotografije: Albin Simonič   

23.08.2016 17:47

 

1 komentarjev na članku "Luka Krajnc in Albin Simonič"

Andrej Kecman,

Čestitke za odličen vzpon obema.

Dodati bi želel podatek s katerim razpolagam, da sta leta 1985 smer plezala Srečo Rehberger in Albin Šter (oba AO Kranj). Srečo je opravil 2.PP in prvo YU PP. Vzpon je opravil na pogled.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti