Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Manj mrtvih

... v avstrijskih gorah: V letošnji poletni sezoni je do sedaj (od 1. maja do 18. avgusta) izgubilo življenje opazno manj gornikov kakor v preteklem letu.

Med tem ko se je v poletni sezoni 2015 smrtno ponesrečilo 106 oseb, je letos izgubilo življenje 76 oseb, so sporočili iz avstrijskega notranjega ministrstva.
Večji del nezgod s smrtnim izidom (59) se je zgodil v pohodništvu ter pri vzponih. Ostale smrtne nezgode pa so iz športnih udejstvovanj kot so padalstvo in gorsko kolesarstvo.

Opazno zmanjšanje nezgod s smrtnim izidom v Avstriji je najbolj opazno v zvezni deželi Tirolski: med tem ko je v lanskem letu v istem obdobju bilo tam mrtvih 40 oseb, se jih je letos smrtno ponesrečilo samo 18.

Po besedah notranjega ministrstva pa se je nekoliko povečalo število vseh nezgod v pohodništvu in vzponih na vrhove. Statistično je do 18. avgusta zraslo število vseh nezgod s 1030 v preteklem letu naraslo na preko 1080.
Kuratorium für Alpine Sicherheit je od začetka maja meseca evidentiral skupno skoraj 1200 nezgod, je poročala nemška tiskovna agencija DPA (2015: 1334).
Najbolj pogosti vzroki za poškodbe in nesreče s smrtnim izidom so pri pohodništvu in vzponih na vrhove: padci v globel, zdrsi, spotikanje, ki jim sledijo zastoji srca.
„Slaba opremljenost kot razlog za nezgodo pravzaprav ni več posebna tema“, je povedal predsednik Kuratoriuma, Karl Gabl.

Pogosto uporabljane pohodniške palice so po eni strani brez dvoma v pomoč in lahko preprečijo nezgodo. „Vendar pa pri tem ne smemo izgubiti zanesljivih stop in moramo vaditi ravnotežje“, opozarja Gabl. Omenja tudi, da si želi, da bi vse bolj priljubljene zavarovane plezalne poti ponovno dobile karakter pohodništva. „Zavarovane plezalne poti naj nebi bile vedno težje.“ Takšne poti so primerne samo za dobro izšolane gornike. „Ne splača se precenjevati lastnih sposobnosti“, meni predsednik Kuratoriuma.

19.08.2016
oesterreich.orf.at: Weniger Bergtote in bisheriger Sommersaison

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti