Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 04.02.2016

Primorski dnevnik: PS "Drugače mladi"; Izlet po Primorsko-Notranjski poti; Poklon Juliusu Kugyju

Planinska skupina "Drugače mladi"

Planinska skupina, ki od lani deluje pri SPD Trst ne miruje. Na prvi pohod v letu 2016 so se podali v četrtek, 28. januarja. Na dogovorjenem mestu v Devinu se je zbralo kar 23 »drugače mladih« ali »over 70«. Odpeljali so se do vhoda v rezervat, se v muzeju spoznali z značilnostmi območja rezervata, ki ima bogato in dolgo zgodovino. Človek je tu že v 19. stoletju, ko je prevladovalo močvirje s trstičjem in gozdovi, s svojo dejavnostjo posegel v neokrnjeno naravo. Konec 20. in v začetku 21. stoletja pa je del območja doživelo renaturacijo, s čemer je bil zagotovljen raj za ptice (za gnezdenje, prezimovanje ali zgolj za počitek v preletu) in za ornitologe, ki jih tu proučujejo.

Delček tega raja so si ogledali tudi pohodniki, ki so številne ptice lahko občudovali že iz centra. Nato so odšli do izliva Soče v morje in navkljub neprijaznemu blatu in meglenemu vremenu uživali ob pogledu na ptice v zraku, lagunah, morju… Megla jim je sicer nekoliko zastirala pogled, a hkrati je ustvarila nekakšno melanholično vzdušje, značilno za zimske dneve ob vodi. Udeležence ni zamorila ne megla, ne blato in neurejene poti, veselo so se spoznavali z novim svetom in klepetali o vsem mogočem. Za družbo so jim bili poleg ptičev in njihovih oglašanj tudi kamarški konji, najbolj pa so bili veseli mnogih labodov, ki so se jim, v izlivu Soče v morje, razkazovali v vsej svoji lepoti. Žal niso videli velikega škurha – simbola rezervata, zato pa ni umanjkalo mnogih lisk, kormoranov, sivih rac, velike in male bele čaplje …

V tem razpoloženju so preživeli več ur in zaključili v informacijskem centru, nato pa se okrepčali v restavraciji, kjer so se dogovorili za naslednji izlet, ki bo v februarju. Zaključek je bil prav posebno čustven: domačinka je občuteno zapela pesem alpinov iz 1. svetovne vojne, žalostinko, »Stelutis alpinis«. Zahvala za lep dan gre Paolu Raseniju, ki je poskrbel za organizacijo in vodenje izleta. Maruška Lenarčič

Izlet po Primorsko-Notranjski poti

Leta 2009 je Meddruštveni odbor, takrat še, Primorsko-Notranjskih planinskih društev začrtal in uredil svojo pešpot. Dolga je 330 km in je speljana preko območja desetih planinskih društev, ki sestavljajo MDO Primorskih PD. Pot je nastala z namenom, da bi povezovala društva, ki delujejo na istem območju. Pobudnike je vodila tudi želja, da bi spodbudili spoznavanje širšega teritorija in s tem ovrednotili tudi tiste kraje, ki jih planinci, ki ciljajo predvsem na vrhove, običajno zanemarjajo. Od odprtja poti organizira Slovensko planinsko društvo Trst vsako leto v februarju krajši pohod po odseku omenjene poti. Letos se bomo na pohod podali v nedeljo, 14. februarja. Ker je izredno slabo vreme lansko leto preprečilo izvedbo načrtovanega pohoda po odseku Padna - Nova vas nad Dragonjo - Krkavče, se je odbor odločil, da turo spelje v letošnji sezoni. Področje je namreč izredno zanimivo in ni veliko obiskano. Izlet, na katerega se bomo podali z osebnimi avtomobili, je primeren za vse. Nujna je pohodniška oprema. Iz organizacijskih razlogov prosimo člane, da se predhodno prijavijo, na razpolago je tel. št. 040 413025.

Poklon Juiusu Kugyju

5. februarja 1944 je preminul veliki gornik, glasbenik, raziskovalec skrivnosti trentarskih gora, veliki ljubitelj in opisovalec lepote Julijskih Alp dr. Julius Kugy. Gore so ga privlačile že ko jih je kot mlad fant občudoval s kraške planote, pozneje se je ta ljubezen razvnela in ga popolnoma prevzela. Tržaški planinci in člani drugih društev, v katerih je Kugy deloval, se bodo tudi letos poklonili njegovemu spominu in sicer jutri, v petek, 5. februarja 2016 ob 11.00 uri ob njegovem grobu na pokopališču pri Sv. Ani (v bližini stare cerkvice).

04.02.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti