Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 24.03.16

Primorski dnevnik: Porezen; Pomladanski izlet; Predavanje; Prijateljstvo brez meje 2016

Porezen

Prejšnji konec tedna se je odvijal 41. zimski pohod na Porezen. Udeležila se ga je tudi manjša skupina tržaških planincev. Z razliko od prejšnjih let, so se tržaški pohodniki letos povzpeli na Porezen v soboto, da bi se tako lahko v nedeljo v dolini Glinščice udeležili "Odprte meje brez ovir" v organizaciji Občin Dolina in Hrpelje Kozina. Na pobočjih Porezna so pohodniki uživali v pravi zimski idili. Obilica snega, ki v tem času pokriva gorska pobočja in vrhove, se je kopala v čudovitem sončnem vremenu. Na vrhu pa se je pohodnikom odprl enkraten razgled na goske verige in vrhove. Res enkratno doživetje.

Pomladanski izlet

Na velikonočni ponedeljek, 28. marca, se bodo tržaški planinci podali na tradicionalni pomladanski izlet v dolino Idrijce. V skalnih pobočjih nad dolino se bodo povzpeli do kraške jame, znanega paleontološko arheološkega nahajališča Divje Babe in na Šebreljsko planoto. Odhod avtobusa ob 7.30 iz Trsta, Trg Oberdan, oziroma ob 7.45 iz trga v Sesljanu.

Predavanje

Nadaljuje se predavateljska dejavnost Slovenskega planinskega društva Trst. Naslednji dogodek, ki bo v petek, 1. aprila 2016, bo povsem poseben. Gost večera bo prof. Peter Suhadolc, ki je kot vnet planinec in priznan filatelist svoje izvajanje naslovil Zgodovina alpinizma z zobčki in brez. Predavatelj bo v glavnih obrisih prikazal zgodovino alpinizma. Od gora kot svetih krajih, prvih pristopih in vzponih, do začetkov alpinizma kot junaškega dejanja osvajanja gora ali sprostitve v naravi. Prikazano bo osvajanje vseh pomembnejših gorstev na svetu, premagovanje strmih sten in sodobnih načinov plezanja v vrtcih. Posebna zanimivost predavanja bo slikovni del, ki bo v celoti prikazan s filatelističnim gradivom, kot so, recimo, znamke, poštne celine in žigi. Predavanje bo v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2. Začetek ob 20.30.

Prijateljstvo brez meje 2016

Slovenski planinci, ki živimo v treh različnih državah ob Jadranu: člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke na Hrvaškem, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice v Sloveniji ter s člani tržaških društev SPDT in Planinskega odseka ŠD Sloga - ŠK Devin (Italija), se že desetletje srečujemo na skupnem pohodu, izmenično vsako leto v drugi državi. Srečanje smo poimenovali „Prijateljstvo brez meje”. Taka druženja med sorodnimi društvi so izredno dragocena, saj vodijo v globlje spoznavanje sosedov in njihovega okolja, v sklepanje novih prijateljskih vezi in v medsebojno sodelovanje. Letošnje, že 11. srečanje bo v nedeljo, 17. aprila. Pripravo srečanja je letos prevzela Planinska skupina Bazovica z Reke, ki je pripravila zelo pester, za vse primeren pohodniški program na območju Reke. Do zbirnega mesta, lovske koče Lisac, se bodo tržaški pohodniki pripeljali z avtobusom. Odhod avtobusa ob 7.30 iz Trsta, Trg Oberdan, oziroma ob 7.45 iz Bazovice. Prijave sprejemamo do sobote, 9. aprila. Za informacije in prijave je Spdt-jevcem na razpolago tel. št. 040 413025 (Marinka).

 24.03.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Planinski svet - 24.03.16"

Franci Savenc,

Naložil s http://www.spdt.org/pohodnistvo/dettaglionews/id/556

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti