Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

BMC se je preimenoval

 25.07.2016
UKclimbing.com: BMC to be Re-named Climb Britain
 

 

 

ponedeljek, 8. avgust 2016, ob 05:29, Mire Steinbuch, ogledov: 1253

v Climb BritainNovica ni čisto sveža, ne spada več med najnovejše, a kljub temu ...

25. julija 2016 je BMC (British Mountaineering Council) objavil, da se bo preimenoval v Climb Britain, medtem ko bo njegov škotski ustreznik Mountaineering Council of Scotland postal Mountaineering Scotland.

»BMC-jevo preimenovanje bo bolje odražalo široka pooblastila in naloge organizacije, ki je bila, gledano z zgodovinskega stališča, bolj namenjena plezalcem kot planincem in pohodnikom. Planinarjenje, plezanje in gorništvo so se od tedaj, ko je bil leta 1944 ustanovljen BMC, precej razvili. Ime Mountaineering Council danes ne ustreza več,« je povedal Dave Turnbull, izvršni direktor BMC oziroma Climb Britain.

Pri razreševanju dileme, ali lahko obdržijo dosedanje obstoječe ime in privabijo nove generacije k odkrivanju plezanja in planinarjenja, so za nasvet zaprosili Sport England, bivši English Sports Council.
Po devetmesečni neodvisni študiji so strokovnjaki za trženje športa in oblikovalska agencija Thinkfarm našli odgovor: Vsi člani BMC plezajo in se vzpenjajo bodisi po gričih, v gorah, skalah, ledu ali na umetnih stenah v dvoranah. Plezanje je beseda, ki povezuje vse člane BMC. Torej bodo lahko tudi z imenom Climb Britain njihove osnovne vrednote ostale nespremenjene. Še naprej bodo promovirali interese in svobodo plezalcev ter planincev; naredili bodo vse, kar bo v njihovi moči za ohranitev naravnih sten in gorskega okolja.
Čeprav je Climb Britain njihova nova javna identiteta, formalno zakonito ime ostaja British Mountaineering Council.

Spremembo imena BMC podpirajo številni privrženci, med njimi tudi legendarni alpinist in njegov nekdanji predsednik Sir Chris Bonington, ki je izjavil, da mora BMC »iti naprej s časom«, in svetovna prvakinja v paraplezanju Fran Brown, ki je komentirala, da se »BMC odziva na obdobje eksponentne rasti«. Sir Chris je še dodal: »Ime British Mountaineering Council odraža, kar je bil BMC pred 50 leti. Zdi se težko in do neke mere staromodno, zato se moramo ustrezno odzvati.«

V naslednjih mesecih bodo tesno sodelovali s svojimi pridruženimi klubi in člani, kot so Mountain Training, Mountaineering Scotland, BMC Wales, klubi s plezalnimi stenami in plezalno reprezentanco Velike Britanije ter jim pojasnjevali, kaj pomeni sprememba, in raziskovali mnoge novonastale priložnosti.
Novo ime bodo postopno uvajali še v naslednjem letu in ga uradno predstavili novembra na Festivalu gorniškega filma v Kendalu, medtem pa bo BMC Wales postal Climb Cymru.

Na www.thebmc.co.uk/bmc-to-change-its-name-to-climb-britain so o spremembi imena zelo zanimivi komentarji članstva.

 

 

 

eXTReMe Tracker