Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Triglavu

Nedeljski dnevnik - Tone Fornezzi: ... več tujcev kot naših

VSESLOVENSKA EKOAKCIJA »OČISTIMO NAŠE GORE« ZAVAROVALNICE TRIGLAV IN NEDELJSKEGA DNEVNIKA
Na Triglavu več tujcev kot naših

Slavje na Kredarici in množičen obisk našega očaka - Šest planinskih postojank na Vršiču

Po lanskih, zelo odmevnih jubilejih, ko smo slavili 120-letnico Aljaževega stolpa na vrhu Triglava, se letos obeta še ena zelo zanimiva in za slovensko planinstvo pomembna obletnica - 120 let Triglavskega doma na Kredarici (2515 metrov). Triglavski dom je najvišje ležeča planinska postojanka v Sloveniji, temelje ji je postavil legendami župnik Jakob Aljaž iz Mojstrane. Sprva je bilo s postavitvijo kar nekaj težav. Jakob Aljaž je parcelo za kočo na Kredarici kupil od občine Dovje za 5 goldinarjev, a je gradnjo hotelo preprečiti nemško-avstrijsko planinsko društvo, ki si je lastilo tudi Triglavsko pogorje. Neustavljiv in s slovenstvom prežet dovški župnik pa je dobil pravdarski spopad z nemškutarji in 10. avgusta 1896 leta so odprli skromno planinsko kočo, ki so jo leta 1909 povečali v Triglavski dom. Ta je po vojnah doživljal še nove prenovitve. Triglavski dom na Kredarici je danes sodobna planinska postojanka, ki ima 140 ležišč v sobah in še 160 skupnih ležišč.

Planinsko društvo Ljubljana Matica pripravlja v sredo, 10. avgusta, na Kredarici ob 19. uri slovesnost, kjer bodo ob izbrani besedi in glasbi pripravili krajši kulturni program, večer pa bodo nadaljevali v prijetnem planinskem vzdušju.

Praznovanju se pridružuje tudi tradicionalni partner koče na Kredarici Zavarovalnica Triglav. Z akcijo Očistimo naše gore že sedmo sezono ozaveščajo in nagovarjajo vse planince, da skupaj skrbimo za lepoto naših gora. Da bi to dosegli, planince na treh izhodiščnih točkah, v Aljaževem domu v Vratih, v Kovinarski koči v Krmi in v Vodnikovem domu na Rudnem polju, čakajo biorazgradljive vrečke. Vse pohodnike vabijo, da se s čiščenjem pridružijo naši akciji in poleg lepih doživetij v dolino odnesejo odpadke, tudi svoje.

Pred odhodom v hribe se je potrebno na pot dobro pripraviti. Na brezplačni mobilni aplikaciji Triglav vreme preverite, kakšne vremenske razmere vas čakajo v visokogorju. Pa še to, v Triglavskem domu na Kredarici že polnih 62 let deluje meteorološka postaja.

Na Kredarico lahko dostopate iz Aljaževega doma v Vratih po varovani Tominškovi poti, čez Prag, po Bambergovi poti, čez Kot, od Kovinarske koče v Krmi, iz Rudnega polja na Pokljuki, pa tudi iz Bohinja mimo Vodnikove koče na Velem polju in čez Konjsko sedlo in Kalvarijo na Kredarico. Obe poti, iz Bohinja in Pokljuke, sta nekoliko daljši, a manj zahtevni. V neposredni bližini Kredarice sta še dve znameniti planinski postojanki, Planika in Staničeva koča.

Minulo soboto smo se pogovarjali z oskrbnikom Triglavskega doma na Kredarici Hermanom Uraničem, doma iz Starega vrha. Povedal nam je, da je pri njih v zadnjem mesecu zelo živahno.
»Obisk je množičen, na lanskoletni ravni, ko je bil rekorden.«
Kakšno je razpoloženje na Kredarici?
»Imenitno, nimamo nobenih večjih težav. Največ obiska je seveda za konec tedna, pa tudi sicer je naš dom zaseden 70 odstotkov.«
So potrebne rezervacije?
»Rezervacij v glavnem ne sprejemamo, še nobenemu planincu nismo odklonili gostoljubja. Nekoliko več gneče pričakujemo prihodnjo sredo, ko bomo imeli slovesnost ob 120-letnici koče na Kredarici.«
So kakšne novosti?
»So, popravili so varovano pot od Kredarice na vrh Triglava, namestili so nove jeklenice, da je pot še varnejša.«
Od kod prihajajo planinci na Triglav?
»Zanimivo, da je letos več tujcev kot Slovencev. Bi rekel, da je 60 odstotkov tujih planincev, največ iz Nemčije, Francije, Avstrije, Anglije, pa tudi s Češke, Poljske in Švedske.«

Naše koče

Ob koncu prejšnjega tedna je bila pozornost malodane vsega sveta usmerjena proti Vršiču, kjer se je v soboto popoldne na svečanosti ob stoletnici Ruske kapelice mudil tudi predsednik ruske federacije Vladimir Putin. Ugotavljamo, da skoraj ni gore na svetu, visoke 1737 metrov, ki bi imela na svojem pobočju, pretežno ob cesti, ki je dolga dobrih 12 kilometrov, kar šest dobro obiskanih planinskih postojank. Vse smo vključili v ekoakcijo Očistimo naše gore. Prav v vseh so na voljo biorazgradljive vrečke za smeti Zavarovalnice Triglav. Za Vršič lahko mimo trdimo, da je navkljub množičnemu obisku zgledno čist. Tudi po naši zaslugi.

Mihov dom, 1085 m - prva planinska koča ob cesti s Kranjske Gore na Vršič. Dostop z avtom, kolesom, ali peš. Peš tudi iz Krnice. Last Planinskega društva Kranjska Gora, v poletni sezoni je odprta vsak dan.

Koča na Gozdu, 1226 m, PD Kranjska Gora. Ob cesti na Vršič, na 8 km, s čudovitim pogledom na Prisank in okoliške vrhove. Koča, ki leži nad Velko Pišnico, je v poletni sezoni odprta vsak dan, imajo tudi 41 ležišč in zelo dobro kulinarično ponudbo. Izhodišče za varovano Hanzovo pot na 2547 m visoki Prisank.

Tonkina koča - 1390 m, lučaj od glavne ceste na 10 km. Koča je poslovna enota gostilne Pri Martinu v Kranjski Gori. Mimo Tonkine koče pelje stara, še vojaška cesta na vrh Vršiča.

Erjavčeva koča na Vršiču, 1525 m, na vzpetini ob glavni cesti, PD Jesenice. Stalno oskrbovana, izhodišče za Prisank, Mojstrovko, Šitno glavo. Ena izmed najbolj idiličnih planinskih postojank v Julijcih, s prijaznim osebjem. Primerna tudi za večje skupine.

Tičarjev dom na Vršiču, 1620, PD Jesenice. Na vrhu cestnega prelaza. Odprta od maja do oktobra, izhodišče za Prisojnik, Razor, Malo Mojstrovko, Jalovec in navzdol do izvira Soče. Lepo oskrbovana, s planinsko kulinarično ponudbo. Lahko tudi prenočujete.

Poštarski dom, 1688 m. Je najvišje ležeča planinska postojanka na Vršiču, tik ob stari vojaški cesti. Lastnik PD Poštar in Telekom Ljubljana. Oskrbovana vsak dan v poletni sezoni, od maja do oktobra. Prijetna restavracija, na voljo ležišča v sobah, pa tudi skupna ležišča.

Sedem napotkov za hribolazce

Avgust je mesec, ko so gore in planine najbolj obiskane, zato noben napotek za varno hojo v hribe ne bo odveč.
- O vsaki turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o nameravani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas povratka.
- Rana ura, zlata ura. To še zlasti velja za hojo v hrib. Pohod začnite pred šesto uro zjutraj. Čas za poležavanje in lenarjenje si vzemite na vrhu.
- Začnite počasi, da se ogrejete in pripravite telo za več ur hoje. Izberite »pogovorno« hitrost Po kratkem premoru za slačenje skušajte pred prvim počitkom hoditi vsaj še uro. Med vsakim korakom iztegnite zadnjo nogo do konca in pri prenosu sprostite mišice. Uskladite dihanje s koraki.
- Na planinskih poteh, ki so izpostavljale možnosti padajočega kamenja ali trka z glavo v skalo, si obvezno nadenite čelado. Uporabljajte jo tudi pri vzponih in sestopih na poteh, ki so speljane po meliščih.
- Med hojo vam ne sme biti prevroče. Uporabljajte aktivno perilo in oblačila iz sodobnih materialov, ki se prilegajo telesu. S tem se boste izognili možnosti, da se kam zapnete in povečate tveganje za padec. Izogibajte se bombažu, ki je hladen in slabo odvaja pot.
- Spominske fotografije so nepogrešljiv del vsakega izleta. Vendar bodite previdni, kje v . visokogorju jih posnamete. Izberite zavarovano območje, kjer ni možnosti zdrsa. Najpogostejše poškodbe, ki jih gorski reševalci obravnavajo, so namreč poškodbe spodnjih okončin zaradi zdrsa ali padca.
- Če med potjo zagledate helikopter, ne mahajte v pozdrav. Reševalci v njem namreč ne vedo, ali mahate, ker potrebujete pomoč, ali zgolj pozdravljate.

Tone Fornezzi  

03.08.2016

DOL S SMETMI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti