Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kanin

PD Bovec - Robert Rot: ... - kaj bi, ko bo, če bo ,,, 

Dragi prijatelji Kanina,

   ker me v zadnjem času kar nekaj planincev, gornikov, pohodnikov in jamarjev, tako iz Slovenije, kot iz tujine, sprašuje, kako je z odprtjem kaninske koče oz. delovanjem kaninske žičnice, bom napisal še eno zgodbo.

Kaninska žičnica naj bi začela obratovati že decembra 2015, zato smo se na PD Bovec s potencialnim oskrbnikom koče že takrat dogovarjali o obratovanju koče.
Potem se je datum začetka obratovanja žičnice pomikal v leto 2016. Kar nekaj člankov v Delu, Primorskih Novicah, objav na spletni strani občine Bovec, razne izjave in intervjuji omogočajo kronološko sledenje premikanja datuma začetka obratovanja v prihodnost. Ti 'premiki' so predstavljeni tudi z ustrezno terminologijo vzrokov za neobratovanje, ki je včasih mejila na mitske zgodbe, včasih na delovanje nadnaravnih sil in včasih smešno spominjala na čase v 60ih letih prejšnjega stoletja, ko je bil sovražnik vedno dejaven, mi pa smo redno proslavljali zmage, uspehe, otvoritve.

Ker potencialni oskrbnik koče ni javni uslužbenec, je moral poiskati kruh drugje, saj je bilo junija 2016 vse še vedno zavito v meglo. Če bo žičnica prevažala potnike najprej le do B postaje, potem do C, po 20. avgustu pa mogoče do D, se koče letos ne splača odpreti. Po 20. avgustu je bovška poletna turistična sezona tako rekoč pri kraju, lahko nas preseneti tudi sneg. In če bo žičnica delovala po 20. avgustu, bo delovala teden, dva, samo za vikende, ob lepem vremenu ...

Mitski čas, ki se je začel že davno pred "nesrečo" na Kaninu se nadaljuje. Snežni viharji, junaški dosežki, nečloveški pogoji (ne bom omenjal hudobne Pome, nedovzetnih bank in premalo aktivnih sosedov), še naprej krojijo usodo Kanina.

Ker je bila otvoritev res samo simbolična, saj so gondole prevažale svinec in ne ljudi, bo koča do nadaljnjega zaprta.

Koče za svoje delovanje in normalno poslovanje rabijo ljudi. Tako osebje kot obiskovalce. Simbolično pa kočo odpremo nekajkrat letno, ker jo zračimo in vzdržujemo. Kot dobri gospodarji. Nenazadnje, si je kdo od verujočih Petrov in Pavlov ogledal stanje v restavraciji Prestreljenik in mogoče pomislil kam bodo potniki kaninske žičnice hodili na WC. Saj veste, Natura 2000 pa trajnostna skrb za okolje, eko turizem in podobne bajke.

Robert Rot
Predsednik PD Bovec

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti