Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledena jama

Bojan Ambrožič: ... na Stojni - V Sloveniji je znanih prek 10.200 kraških jam. Od tega jih je samo 150 ledenih jam – torej takšnih jam, v katerih led najdemo prek celega leta.

Izmed teh sem doslej predstavil Ivačičevo jamo pod Kredarico. Večina ledenih jam se nahaja v visokogorju. Le majhen del ledenih jam, pa se leži pod nadmorsko višino tisoč metrov. In ena takšnih jam je Ledena jama na Stojni, ki ima vhod na nadmorski višini le 870 metrov. Ogledali sem si jo v spremstvu jamarjev jamarskega društva Karlovica iz Dolenje vasi pri Cerknici.

Ledena jama na Stojni leži leži na istoimenski planoti, zahodno od Kočevja. Iz smeri Kočevja do vhoda v jamo vodi označena pot (1.45 h hoje). Vendar z vso težko jamarsko opremo to ne bo šlo. Tako smo se raje po makadamski cesti pripeljali skorajda do jame. Od konca ceste do jame je bilo potem samo deset minut hoje.

Vhod v jamo predstavlja 50 metrov globoko brezno. Proti dnu brezno vodi blatna in spolzka pot. Zato je že tu nujna uporaba vrvi. V spodnjem delu pa prehod do dna brezna zapirata dva krajša skalna skoka.

Na dnu brezna ostrmimo v ledene kapnike in pa v preduh proti spodnji dvorani, ki se spusti do globine 105 metrov pod površjem. Stare fotografije in pa blogi jamarjev, kažejo, da se led v jami zelo hitro topi. V steni, približno deset metrov nad nami, je mogoče videti stara sidrišča, ki so jih jamarji uporabljali za spust v spodnjo dvorano pred deset in več leti. To pomeni da se je v tem času stopilo vsaj deset metrov debela ploskev ledu.

Sedaj je raven ledene ploskve že tako nizka, da niti ni več mogoče doseči stene. Zato smo sidrišče naredili kar na deblu drevesa, ki je bil prikovan v “večni” led. Takoj ko smo se spustili v spodnjo dvorano, smo stopili v nek nov, pravljičen, nadrealističen svet. V spodnji dvorani je ledu še veliko. Le ta oblikuje čudovite kapnike ter se pretaka prek stene v obliki gladkega, mlečno belega se slapu. Pod snopom svetilke kristali ledu zažarijo, kot v kaki pravljici.

Čudovit svet za fotografiranje. Škoda, ker sem svoj fotoaparat razbil v Ameriki (na novega pa še čakam). Zato sem tokrat pri fotografiranju zgolj igral vlogo “manekena”. Poleg tega sem užival v čudovitem lednem plezanju. Ledena jama na Stojni je odličen naravni poligon za ledeno plezanje, kjer je mogoče plezati celo leto. Poleg tega pa tu ni nobenega tuširanja z vodo, kot je to v Matkovem škafu. Res pa je da je v jami kar pošteno hladno. In prav je tako. Ker žalostno je gledati na tako kako se ta lep led tali. Le upajmo lahko, da bo ostal tudi za naše zanamce.

 
Jamarski pozdrav,
Bojan Ambrožič 
Fotografije Roman Milavec 

Summary in English

I have visited Ledena Jama na Stojni Cave. It is an ice cave located on a Stojna platue, just northwest of the town of Kočevje. The cave is not publically accessible. However with a proper caving equipment it is relatively an easy cave. Just don`t forget your crampons and ice axes due to the slippery ice located in the cave. The cave is divided into two chambers: entry one and bottom one. The total depth of the cave is 105 m.

The main feature of the cave is frozen waterfall of ice which flows between the two chambers of the cave. I was astonished by the beauty of this ice ambient and the same time the cave was good place to cool down from the hot summer temperatures in the outside world. I also used the opportunity to do some ice climbing of the waterfall.

  19.07.2016


G-L: Podzemna ledna smer
... na Kaninu pod Laško Planjo

Peter Gedei o izginjanja ledu v jami

Več o jami iz Katastra jam 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti