Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Terska dolina v žepnem vodniku

Za devetimi gorami ... Kot v pravljicah, tako tudi Terska dolina/Alta Val Torre, gledano s slovenske strani, leži za devetimi gorami.

Nekje v Beneški Sloveniji, tam, kjer se Julijske Predalpe/Prealpi Giulie v visokih zidovih vzpnejo iznad Furlanske nižine, teče potok Ter/Torre. Izpod Muzcev/Monte Musi se odpravi proti jugu in na dvoje prereže preko petdeset kilometrov dolg greben, ki se od Kobariškega Stola preko Breškega Jalovca vleče vse do Velikega Karmana/Monte Chiampon nad Huminom/Gemona del Friuli.

Pogled na Beneško Slovenijo z vrha Matajurja. Terska dolina leži na sredini pred zadnjim vidnim grebenom.

In prav v porečju Tera, ki  je z gora videti kot nekakšen kotel, ležijo nam vse premalo znani kraji, ki so lepi, samotni, predvsem pa imajo izjemno zgodovino. Po eni strani so "od vseh pozabljeni", po drugi pa na prepihu narodov in kultur. A vendarle - tudi danes je slovensko tersko narečje živo. Še ga govore, pojejo, tudi znameniti župnik don Renzo Calligari, ki je v Bardu/Lusevera že štiriinštirideset let, v obredih ohranja nekaj slovenske terske govorice, pred leti so celo izdali Boavo besiedo (tri knjige evangelijev v slovenskem terskem narečju).

Med tiste, ki se trudijo za svoje kraje in za ohranjanje slovenske dediščine, sodi gotovo družina Černo. Viljem Černo je že dolga leta duša domoljubnih slovenskih prizadevanj, mnogo pa je v zadnjih letih postoril tudi njegov sin Igor Cerno. Gotovo je veliko delo njegov dvojezični žepni vodnik Terska dolina/Alta Val Torre, ki je izšel letos maja. Bogat po vsebini in prijeten za nošnjo, bi lahko rekli. Saj je vendar namenjen prav popotovanju, raziskovanju in občudovanju krajev Terske doline, tudi visokih gora nad njo. 
Začetni del vodnika ponuja splošen pregled krajev v dolini in njihove zgodovine, ki jo je hudo zaznamoval, poleg gorja med vojnami, furlanski potres leta 1976. Sledi  pregled naravnega okolja, ki je vključeno tudi v regijski park Julijske Predalpe/Prealpi Giulie. Okolje je zelo neokrnjeno in kot tako primerno tudi za furlansko kranjsko čebelo, ki so jo pred kratkim naselili tudi na Planjavi ciklam/Pian dei ciclamini v vznožju Muzcev.

Gotovo najzanimivejši del vodnika je opis kulture, krajev, običajev, kulinarike, umetnosti in obiska vrednih znamenitosti. Morda omenimo znameniti Černjejski rokopis iz 15. stoletja, ki priča o poselitvi Slovencev. Vsako leto je pomemben praznik Svete Marije Zdravja v Bardu, kjer "Marijo nosijo". V sprevodu, ki krene iz obnovljene cerkve sv. Jurija (potres je porušil vse cerkve v Terski dolini), po vasi nosijo velik kip Marije, v procesiji pa gredo bandera in križi iz vseh podružničnih cerkva, tudi iz Zavarha/Villanova delle Grotte. Zakaj omenjam slednjega? Ker je v okolici veliko jam in je izlet v kraje Terske doline lahko tudi izlet v podzemski svet, ne le v gorski svet. Pomemben vpogled v zgodovino obiskovalcu da tudi Etnografski muzej v Bardu s številnimi predmeti, ki so zaznamovali kmečko življenje preteklosti. Po potresu pred štiridesetimi leti je kmetijstvo zelo zamrlo, saj v obnovo niso bili vključeni tudi hlevi. Med umetniškimi zanimivostmi gotovo velja omeniti baročne Nacchinijeve orgle v cerkvi v Bardu (stare več kot 250 let, izdelal jih je Dalmatinec Petar Nakić).

Vas Bardo je del istoimenske občine in leži na "bardu" sredi Terske doline.

Zadnji del vodnika, posebej zanimiv za pohodnike, predstavlja slab ducat lepih krožnih poti v dolini in po okoliških slemenih, ena pelje tudi na vrh Lanež/Cuel di Lanis. Nekatere od opisanih poti so kar dolge in se vzpno tudi visoko v strma pobočja Muzcev in Breškega Jalovca.

Vodnik zaključuje seznam gostišč in možnosti prenočevanja ter koledar dogodkov. Po barvnem vložku z lepimi fotografijami sledi še kratek slovar izrazov in koristnih stavkov v slovenskem terskem narečju in za vzorec še besedilo - pogovor z gospo Ottavino Molaro, staro 86 let, ki še "darži odperto buteo tou Teru" (ima odprto trgovino v Teru).

Vodnik Terska dolina/Alta Val Torre Igorja Cerna tako zelo lepo dopolnjuje in povzema vse, kar je bilo doslej napisanega o teh krajih (o zanimivi knjigi Terska dolina sem pred leti pisal tudi v Planinskem vestniku). Vsakomur, ki se podaja v visoke gore nad Beneško Slovenijo, priporočam, da nekaj časa nameni tudi dolini, še posebej odmaknjenim krajem Terske doline. Veseli boste vi in veseli bodo domačini. Naj vam vodnik pomaga odkriti to lepo dolino "za devetimi gorami".

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti