Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po prenovljeni poti

Neli Trbovc: ... Vinka Lovrečiča s planinci Obalnega PD Koper - 25. junija 2016

Letos je tradicionalni pohod Obalnega planinskega društva po Lovrečičevi poti sovpadel z državnim praznikom, prvim letošnjim vročinskim valom in dokončanju glavnih prenovitvenih del na Lovrečičevi poti s strani pridnih rok planincev prostovoljcev OPD Koper, pod taktirko predsednika Alda Zubina.

Planinci OPD Koper smo se že šestindvajsetič zapored pod vodstvom vodnika Darka Butinarja, skupaj z družinskimi člani, pokojnega dolgoletnega predsednika OPD, Vinka Lovrečiča in ustanoviteljem planinske poti na Pomjan, zbrali pred pokopališčem v Kopru.

Kot tradicija veleva se je skupina šestindvajsetih pohodnikov, skupaj z družinskimi člani pokojnika, s cvetjem in minuto molka poklonila spominu dolgoletnega, zaslužnega predsednika OPD Kopra Vinka Lovrečiča, nato predsednika Karla Kocjančiča in častnih članov OPD Koper, zakoncev Božidarja in Grete Zega.

Po kratki slovesnosti, se je skupina osemnajstih pohodnikov z avtomobili odpeljala h Kapelici pri Kampelu, na izhodiščno točko pohoda, od koder je ubrala pot pod noge po cesti in na razcepu desno, proti Pomjanu.

Prvi del poti se vije med vinogradi, oljčniki in posameznimi hišami obdanimi z vrtovi in zelenjem po asfaltni cesti, nato preide na ožji del makadamske ceste do značilne lesene klopce z napisom Po poti Vinka Lovrečiča, kjer sledi običajno fotografiranje pohodnikov in nato naprej po pravi planinski poti v bolj gozdnate predele poti. Pohodnike je bujno zelenje in drevje varovalo pred vročino, ki je prestopila trideset stopinj, kljub jutranjim uram. Planince je občasno osvežil prijeten vetrič, ki je zavel z morske strani, razveselila kakšna planinska cvetlica v bujnem zelenju, za pravi » biser »poti pa so tokrat poskrbele pridne roke prenoviteljev poti, skupine prostovoljcev OPD Koper, ki so mnogo ur, truda in materiala vložile v dolgo načrtovano prenovo poti. Planinci so bili izjemno presenečeni in nadvse navdušeni nad rešitvami vdrtih ali izpodjedenih predelov poti, ki so jih prenovitelji podprli s tanjšimi hlodi, lesenimi oporniki, kamenjem in utrditvijo stez, ponekod celo s stopnicami z lesenimi oporami, ki nudijo udobno rešitev za najbolj načete in ponekod nevarne predele poti. Prav tako so očistili vodne vire in okolico, kjer so planinci novi pridobitvi nazdravili z bistro vodo izpod kamnitih virov Pomjanskega hriba.

Kot običajno je pohodnike na vrhu Pomjana v prijetni senci visokih topolov, pričakala prijetna planinska pogostitev in osvežitev s strani družine Lovrečič in gospe Bernarde, pokojnikove žene. Po prijetnem klepetu in pesmi, so se pohodniki vrnili v dolino po krožni poti mimo vodnega vira Škladič, kjer so s pesmijo proslavili ureditev vodnega vira in se nato po novo dogovorjeni trasi poti, bolj proti Kampelu, vrnili v dolino, na izhodišče poti in se izognili nevarnemu predelu ob potoku.

Ta velik projekt prenove Lovrečičeve poti, ki se je po besedah predsednika Alda Zubina, zaradi težavnosti izvedbe, koval kar nekaj let, je bil realiziran v veliko veselje vseh udeležencev pohoda, ki so imeli čast prvi stopiti po prenovljeni poti družine Lovrečič, ter sigurno vseh pridnih prostovoljcev OPD , ki so si s ponosom oddahnili.

Zapisala in fotografirala: Neli Trbovc   
 

  ...07.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti