Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na planince

Delo - Mihael Korsika: ... še vedno prežijo nevarna snežišča
Zaradi prečenja snežišč brez ustrezne opreme, le v čevljih, je letos umrlo 10 planincev. 

LJUBLJANA - S prihodom poletja in odprtjem gorskih postojank, ki jih je v Sloveniji kar 178, se je uradno začela poletna planinska sezona, ki v objem očakov privabi tudi manj Izkušene planince. Čeprav seje v dolinah živo srebro povzpelo že na 30 stopinj Celzija, na obiskovalce gora še vedno prežijo ostanki zime.

Pri naši najvišji gorski koči, na Kredarici, sicer uradno že nekaj dni ni več bele odeje, toda zaradi obilne količine snega, kije je bilo pozimi in spomladi deležno visokogorje, visoke temperature še niso uničile vsega. Predvsem na severnih pobočjih je tako še kar nekaj snežišč, za varno prečenje katerih je potrebna vsa zimska oprema, opozarjajo na spletnem portalu hribi.net.
Ravno te dni smo poročali, da sta češka državljana pri sestopu z Mangarta po italijanski planinski smeri zašla in naletela na zasneženo območje. Med iskanjem markirane poti je 33-letnica krenila naprej po snegu proti Mangartskemu sedlu, medtem ko je 32-letnik zavil desno proti Kotovemu sedlu ali Jalovcu. Kmalu zatem jo je poklical, da je našel markirano pot , in ko se je pohodnica vrnila navzgor v smeri, kjer je zaslišala njegov glas, tovariša ni našla, prav tako se ni oglašal na njene klice. Stekla je

Število nesreč v gorah

iskalna akcija in naslednjega dne so iz helikopterja opazili človeka, ki je nepremično ležal na strmem pobočju proti Kotovemu sedlu. »V zvezi z najdbo moškega trupla ni mogoče izključiti, da gre za pogrešanega češkega državljana,« je sporočil Dean Božnik z novogoriške policijske uprave.

Prečiti snežišče brez cepina in derez je smrtno nevarno

Padci in zdrsi že nekaj let sodijo med najpogostejše vzroke nesreč v gorah, prečenje le dva metra širokega snežišča v poletnem času brez ustrezne, to je zimske opreme, h kateri sodijo dereze in cepin, je predvsem zaradi zbitega snega smrtno nevarno. »V gorskem svetuje že precej kopno, sončno, skoraj kot v dolini, na nekaterih planinsldh poteh pa je še vedno zbit in pomrznjen sneg, ki ga lahko varno prečimo le z derezami in cepinom, ki jih moramo tudi znati uporabljati,« opozarja strokovni sodelavec planinske zveze in inštruktor gorske reševalne zveze Matjaž Šerkezi.

Pri tem je spomnil, da je pred dobrim mesecem gorska reševalna služba na območju Brane našla že letošnjo deseto smrtno žrtev, ki je poskušala prečiti snežišče samo v čevljih.

Poljska turistka se je s kolegom podala po poti z Okrešlja na Kamniško sedlo, ki je speljana po severnem pobočju. Le 300 metrov pred kočo na Kamniškem sedlu ji je med prečenjem snežne zaplate na kraju, kjer je zaradi zdrsa življenje izgubilo kar nekaj ljubiteljev gora, zdrsnilo. Padla je približno 200 metrov globoko, poškodbe so bile tako hude, da je na kraju nesreče umrla. »Neizkušenost, neprimerna obutev, neznanje uporabe opreme in precenjevanje lastnih sposobnosti so nekateri od dejavnikov, ki človeka pogosto pripeljejo v brezizhoden položaj,« je še povedal Šerkezi.

Dežurna ekipa že v pripravljenosti

Tako kot vsako leto med poletno planinsko sezono na letališču Jožeta Pučnika dežura policijski helikopter z ekipo gorskih reševalcev in zdravnikov. Dežurstvo so začeli izvajati že prvi junijski konec tedna, junija je potekalo od petka do nedelje, z začetkom julija pa je ekipa v pripravljenosti vse dni v tednu, tako bo tudi avgusta. Septembra bodo dežurali le še konec tedna, medtem ko bodo redno dežurstvo sklenili prvo nedeljo v oktobru.

Za gorske reševalce je bila lanska poletna sezona izredno naporna. V nasprotju z letom 2014, ko je zaradi slabega vremena v gore zahajalo manj planincev in se je posledično zgodilo tudi manj nesreč, je lani pomoč potrebovalo občutno več ponesrečencev od desetletnega povprečja.

Mihael Korsika  

  04.07.2016 
Na planince še vedno prežijo nevarna snežišča

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti