Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.6.2016

Precej vzponov

Prve ponovitve

Skalnih vzponov je vedno več. Na prvem mestu so smeri nad Vršičem, kjer so bile obiskane skoraj vse smeri zmernih težavnosti. V steni Nad Šitom glave pa so kljub gneči še vedno možne prve ponovitve in prvenstvene. Jan Podgornik in Miha Jukič (oba AAO) sta opravila prvo ponovitev letos nastale smeri Čok. Prva plezalca sta podala smeri oceno VII/VII-, ponavljalca pa predlagata VII+/VI. Za varovanje priporočata podvojen set metuljev ter potrojenega 0.75. Prvi ponovitvi je sledil še vzpon po Deževni smeri.

Predostenje Križevnika tudi ne sameva. V petek, 24. junija, sta Luka Krajnc (AO Celje-Matica) in Martin Žumer (AO Radovljica) v Turniču opravila prvo ponovitev smeri Posmeh sivini (7a, 210 m), ki kakor zgornja iz NŠG spada med mlade smeri. Nastala je lansko sezono, ko sta jo preplezala Andrej Grmovšek in Nejc Pozvek. Luka in Martin sta za vzpon potrebovala 5 ur.

V južni steni Malega Draškega vrha sta meseca maja Suzana in Viktor Relja navrtala novo smer in jo poimenovala Napotek (VI-, 120 m). V soboto jo je ponovil Marjan Friškovec s soplezalko. Prvi raztežaj postreže z odlično skalo, ostala dva pa zahtevata nekaj več pazljivosti.

Prvenstvene

Zgrešene smeri so redna tema med plezalci. Ob takšnih spodrsljajih, ki to niti niso, pogosto nastane kakšna nova varianta ali pa povsem samostojna nova smer. Slednjo je uspelo 23. junija začrtati Klemnu Gerbcu in Luki Klemenčiču (oba AO Kranj) v Plaskem Voglu potem, ko sta zgrešila steno in točno med že obstoječima smerema našla še deviške prehode. Sredi stene ju je za nagrado pričakala čudovita poč. Zaradi lepote smeri in še posebej njenega osrednjega dela sta kasneje, ko sta spoznala svojo zmoto, smer poimenovala Špica. Ocenila sta jo s V/III-IV, 450 m. Več...>

►Špica plezarija v Špičju. Vir: AO Kranj

Stene Novega vrha in Vrha Dlani so bile spet tarča Cerkljanov. Že dober teden nazaj, 21. junija, sta se združila Marko Leban (AO Cerkno) in Silvo Vrhovec (AO Železničar) ter v Novem vrhu preplezala prvenstveni Prijetno domače (III/II, 120 m) in Musklfibr (IV+/III-IV, 130 m). Več ...>
Druga naveza je nedotaknjene skale Peči odkrivala zadnjo soboto. Toni Groblar in Rado Lapanja (oba AO Cerkno) sta v južni steni Vrha dlani preplezala Levi steber (V-/IV, II-III, 150 m).

►Temno zelena Prijetno domače in zelena Musklfibr (levo) ter Levi steber (desno). Vir: AO Cerkno

V Brani sta že pred časom Marko Gorišek in Janez Kekec (oba AO Rašica) preplezala novo smer Življenje in Tehnika. Sedaj je Janez posredoval še natančne podatke zanjo, poleg teh pa še za sosednjo Jegličevo Komo, katero je plezal po dveh različnih možnostih. Katera je prava? Opisi ...>

 Poleg zgoraj popisanih prvenstvenih in prvih ponovitev je bilo preplezanih nekaj zanimivih smeri v senčnih stenah. Petra Klinar (AAO) je s soplezalcem plezala smer Bergant-Manfreda (VII-, VI+/IV-V+, 600 m) v Debeli Peči, v predostenju Križevnika sta v soboto Janez Svoljšak in Sara Jaklič iskala suho skalo ter se odločila za Aktindijo (VII, 250 m). Monika Planinc (AO Kamnik) je s soplezalcem preplezala smer Skandal (VII-, 170 m). Smer je nastala lani pod prsti Stefana in Katarine Lieb. Kljub zavrtanim svedrovcem, od koder izvira ime smeri, je potrebno imeti na pasu tudi nekaj železja.
Grega Lačen (AK Črna) in Andrej Gradišnik (AK Ravne) sta plezala v Dolomitih v skupini Fanis. V Cimi Scotoni sta preplezala smer Skotonata galatika (7b+, 450 m). Grega je smer zmogel prosto.

Tabori za perspektivne alpiniste...

... bodo od sedaj naprej vsako leto organizirani v istih terminskih obdobjih, zaradi lažjega načrtovanja aktivnosti na odsekih. Več...>

V Andih

Trenutno je v Andih kar nekaj slovenskih alpinistov. Alpinistično-raziskovalno odpravo s člani iz različnih vetrov lahko spremljate na strani odprava.si.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti