Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zelenica

NeDelo - Jan  Bertoncelj: ... za lepoto in učenje - Gremo v hribeZlatorogova transverzala ponosa - Sobota, 2. julija 2016

Planinski dom na Zelenici ima dolgo zgodovino. Prvo kočo je leta 1929 zgradila skupina petih posameznikov, ki pa je niso bili pripravljeni deliti s planinci ali jim jo dati v najem.
Med vojno je bila požgana in znova so jo začeli graditi leta 1950. Leta 1952 jo je v najem dobilo Planinsko društvo Tržič, deset let pozneje pa v trajno last. Postojanko so tako dokončali in slovesno odprli leta 1966, vendar jim je po dobrih 30 letih popolnoma pogorela. PD Tržič jo je še enkrat zgradilo in od leta 2011 koča spet sprejema planince. V poletni sezoni je odprta vse dni, zunaj sezone pa ob koncih tedna in praznikih. Ker je dom primeren za organizacijo tečajev, šole v naravi in gorniških izobraževanj, že pet let deluje na Zelenici tudi Gorniški učni center Zelenica, ki izvaja gorniško izobraževanje po lastnih programih in programih drugih organizacij, v njem pa je mogoče dobiti tudi informacije in druge storitve (vodenje, opremljanje in organizacija).

S pogledom v dolino

Tako kot zgodovina Planinskega doma na Zelenici je zanimiva njegova lokacija. Zelenica je planina, ki je ujeta med severna ostenja Begunjščice na jugu, obmejni greben z Avstrijo Na Možeh in Vrtačo na severu ter Srednji vrh na zahodu. Hkrati se zaprta planina odpira v Podljubeljsko dolino na vzhodu in dolino Završnice na zahodni strani. Že zaradi privlačnega položaja je Planinski dom na Zelenici dobro obiskan vse leto - pozimi radi prihajajo smučarji, poleti pa pohodniki. Nekateri si za cilj izberejo samo Zelenico ali pa je Dom na Zelenici zanje prehodna postojanka na pohodih proti Begunjščici, Robleku, Vrtači in Stolu. Zagotovo pa bo cilj pohodnikov prihodnjo soboto, saj je bil zaradi svoje lepote in primernosti izbran za peti cilj Zlatorogove transverzale ponosa, ki je najobsežnejša sredogorska planinska obhodnica s podporo Planinske zveze Slovenija.

Dolgčas planincem na Zelenici prihodnjo soboto gotovo ne bo. Že ob pol desetih dopoldne se bo začel vodeni program z animacijskimi družabnimi igrami. Najmlajši lahko medtem ostanejo v varstvu sovice Metode Skovik, ki jih bo med 10. in 14. uro v otroških delavnicah učila o drevesih, filtriranju vode, kako si napraviti nebolečo tetovažo in o drugih zanimivostih. Po koncu vodenega programa sledijo še karaoke in slovo organizatorjev do naslednjega cilja transverzale.

Jan Bertoncelj  

Že pet let je, odkar Planinski dom na Zelenici spet stoji in vabi planince, potem ko je decembra 1999 popolnoma pogorel. V obnovljeni koči deluje Gorniški učni center Zelenica, ki je namenjen izobraževanju na širokem področju gorništva. Tam bo v soboto, 2. julija, tudi naslednje prizorišče Zlatorogove transverzale ponosa.

NeDelo 26.06.2016 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti