Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po Ziljski dolini in okoliških gorah

Ziljska dolina/Gailtal. Široko, skoraj ravno dno, posebej v spodnjem delu. Na obeh straneh pa mogočni, preko dva tisoč metrov visoki grebeni in vrhovi.

Na južni strani je dolina obdana z grebenom Karnijskih Alp/Karnische Alpen, na severu pa z Ziljskimi Alpami/Gailtaler Alpen. In na vprašanje, kam, je odgovor seveda jasen. Gor! Za obe gorstvi obstaja vrsta vodnikov, v nemškem in italijanskem jeziku, pa tudi pri nas je izšlo kar nekaj tovrstne literature, še posebej za karnijski del. A novi vodnik, ki ga je napisal častni predsednik Planinskega društva Šmohor (Alpenverein Hermagor) dr. Hermann Verderber (na čelu društva je bil preko trideset let!), zapolnjuje vrzel, ki je nastala pri vseh, ki so pri pisanju hiteli predvsem po grebenih. Avtor pa v tem enostavnem, preglednem in vsem prijaznem vodniku ponuja tudi dolino, nekatere poti so primerne celo za otroški voziček.

Tako da novi pohodniški vodnik Wanderführer Gail-, Gitschtal, Weissensee zadovolji prav vse okuse - od nezahtevnih sprehajalcev do pravih gornikov, ki jim je celo najvišji vrh v ziljskem delu Ziljskih Alp Reiβkofel komaj dovolj. Pregledni zemljevid štiridesetih tur na zadnjem zavihku pokaže štiri črne ture (najzahtevnejše), trinajst rdečih (srednja zahtevnost) in triindvajset modrih (nezahtevnih) izletov. Najvzhodnejši vrh v vodniku je Tschekelnock/Čekelj, najzahodnejši Reiβkofel, najsevernejši izlet vodi čez sedlo Kreuzberg v bližini jezera Weissensee/Belo jezero (vse v Ziljskih Alpah), najjužneje pa seže vodnik z vrhom Malurch/Mali vrh v bližini smučišča Nassfeld/Mokrine.

Komur je bolj do dolinskega pohajanja, se lahko odpravi iz kraja Hermagor/Šmohor ob reki Gösserring do kraja Weiβbriach/Višprje v dolini Gitschtal/Višprijska dolina pa do slapu v soteski Zuchengraben (ker je soteska suha, je tudi slap vodnat samo ob dežju ali taljenju snega) ali v izjemno sotesko Garnitzenklamm/Krniška soteska južno od Šmohorja. Poti v soteski, ki jim ob hudih neurjih ni prizanešeno, vestno vzdržuje Planinsko društvo Šmohor (leta 2014 so praznovali 130-letnico obstoja!) že skoraj od ustanovitve, zato ni čudno, da so soteski namenjene kar štiri strani v vodniku (druge ture so opisane na dveh straneh). Nekaj čudovitih tur nam avtor ponuja po planinah in nekaterih zaobljenih slemenih (npr. Guggenberg, Hochwarter Höhe), pa do nekaterih cerkvic v pobočjih nad dolino (St. Steben, St. Urbani …), posebnost pa je tudi "jezerska hoja" - okrog jezera Pressegger See/Preseško jezero ali pa po severni obali čudovitega jezera Weissensee, kjer hojo lahko združimo s plovbo - v izhodišče se vrnemo z ladjico. Seveda pa ne manjka tistih pravih gorskih vzponov, tudi po zahtevnih zavarovanih poteh - omenimo samo nekaj takih imenitnih tur v smeri urinega kazalca - Oisternig/Ojstrnik, Poludnig/Poludnik, Gartnerkofel/Krniške skale, Rosskofel/Konjski špik, Trogkofel/Veliki Koritnik, Hochwipfel, Reiβkofel, Golz, Spitzegel …

Vodnik je izjemno praktičen. Že v uvodnem delu je fotografski pregled koč in drugih gostinskih objektov, sledi zemljevid Šmohorja, ki je izhodišče kar za petino vseh tur v vodniku, zaključne strani pa predstavljajo nekatere turistične zanimivosti doline nekoliko obširneje in dajo dodatne namige ter informacije. Jedro odličnega vodnika pa so opisi štiridesetih tur, vsak opis zavzame dve strani. Leva stran je namenjena preglednemu zemljevidu (s kart založbe Freytag & Berndt) in osnovnim podatkom (izhodišče, oznaka poti, težavnost, oprema, dolžina ture in prometne povezave) s po dvema fotografijama (večini je avtor kar sam pisec vodnika). Desna stran vsebuje značilno fotografijo ture in enostaven ter kratek opis z namigom, kje se okrepčati ali prespati. Pri vsaki turi je nekje v posebnem okvirčku omenjenih še nekaj posebnosti v bližini (razvaline, razgledi, cvetje, slapovi …), dve strani vodnika pa sta namenjeni velikem endemitu gore Gartnerkofel/Krniške skale nad smučiščem Nassfeld/Mokrine - koroški vulfenovki (Wulfenia carinthiaca), ki jo je leta 1779 odkril botanik Franz Xaver von Wulfen. Poleg botaničnih znamenitosti pa nas avtor ne pozabi spomniti še na različna zgodovinska dejstva, umetnostno dediščino ob poteh ipd.

Če povzamem. Dolina, ki je "le en greben stran" od naših Julijcev, ponuja prelepe ture in avtor vodnika Wanderführer Gail-, Gitschtal, Weissensee je zagotovo zadel "žebljico na glavico", saj je v tem izbirnem vodniku obiskovalcu res ponudil vse - za hitre ali počasne, za zagnane in bolj umirjene, za mlade družine in izkušene gorske samotarje ...  Ni čudno, da je prva izdaja vodnika že pošla in so morali natisniti drugo. Dolga leta na čelu planinskega društva so dr. Hermannu Verderberju nedvomno pustila sled, ki je zdaj dobro vidna tudi v vodniku. Zlahka in z veseljem ji bo slediti.

Opomba 1: Večino imen pišem najprej v nemški obliki, kar olajša iskanje po zemljevidu, nato v slovenski obliki (kjer je poznana).

Opomba 2: Vodnik je mogoče kupiti na Planinskem društvu Šmohor (Alpenverein Hermagor, naročilo na oeav-hermagor@gmx.at) ter na turističnih uradih in v knjigarnah v Ziljski dolini. Cena vodnika je 9,50 EUR.

Marjan Bradeško


Hermann Verderber: Wanderführer Gail-, Gitschtal, Weissensee; 40 Tourenvorschläge im Gail-, Gitschtal & Weissensee, ÖAV, Sektion Hermagor, 2015. 118 str.

 

Poludnig/Poludnik v poznopomladanskem snegu.


Weissensee/Belo jezero v prelivu jesenskih barv. Pogled s severne obale, kjer vodi pot.

Trogkofel/Veliki Koritnik s smučišča Nassfeld/Mokrine.

Garnitzenklamm/Krniška soteska skriva izjemno paleto od vode obrušene geološke dediščine. 

Reiβkofel - najvišji vrh Ziljskih Alp na ziljski strani.

Kategorije:
Novosti Tuje BIB TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti