Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Everest vzel še trojico

image1Večer, Zadnja stran: Vzpon na najvišjo goro sveta se je končal tragično za tri indijske alpiniste

Med vzponom na Mount Everest so pretekli teden umrli trije člani sicer štiričlanske odprave, s čimer je število smrtnih žrtev ob koncu letošnje sezone vzponov na streho sveta poraslo na šest. Trije Indijci so umrli, potem ko so 21. maja med vzpenjanjem na vrh Mount Everesta izgubili satelitsko povezavo z baznim taborom. Njihov vodnik je povedal, da so nadaljevali pot proti vrhu, čeprav so jim šerpe to odsvetovali, ker za to ni bilo več dovolj časa. Reševalci so v Himalaji že identificirali trupla Subhaša Paula, Pareša Natha in Goutama Goša, ki so bili vsi člani odprave pod vodstvom šerpe Lobena iz agencije Trekking Camp Nepal. Sunita Hazra, četrta članica odprave, okreva v bolnišnici, potem ko je neki Britanec prekinil svoj vzpon, da ji je pomagal pri spustu z gore. Po prepovedi leta 2014, ko je plaz pod seboj pokopal 16 šerp, so lokalne oblasti letos ponovno dovolile vzpone na Mount Everest. Med poskusom, da bi osvojili najvišji vrh na svetu, so letos že umrli tudi Avstralka Maria Strydom, Nizozemec Eric Arnold in neki nepalski gorski vodnik.

Od Natha se bodo njegovi bližnji in vsi drugi poslovili prihodnjo nedeljo v njegovem rojstnem kraju Durgapurju. Njegovo truplo je še vedno na gori, zaradi slabega vremena ga bodo lahko v dolino pripeljali komaj prihodnje leto. Paulovo truplo so iz tabora številka dve, kjer je umrl zaradi višinske bolezni, pripeljali pretekli teden. Goševo truplo so sicer našli že prej, vendar so ga identificirali šele minuli konec tedna. Šerpa Vangču, direktor agencije Trekking Camp Nepal, ki je organizirala indijsko odpravo, je dejal, da so vsi šerpe oviti v žalost. Dodal je, da so se alpinisti odločili nadaljevati pot proti vrhu, čeprav so jih opozorili, da nimajo več dovolj časa. "Šerpe so jih prosili, naj se vrnejo, vendar jih niso poslušali," je Vangču pojasnil za časnik Guardian.

image1Prijatelji in svojci plezalcev so alpinistom že izrazili spoštovanje. Beas Sinha, Nathov prijatelj iz otroštva, ki je bil tudi sam nekoč alpinist, je o Nathu dejal, da je izhajal iz zelo revne družine in da je delal kot krojač. "Gorništvo je bilo njegovo življenje. Hotel je delati kot gorski vodnik, vendar ga niso sprejeli, ker na levi roki ni imel palca. Brez njega je ostal, ko se je kot otrok igral s petardami." Amit Sinha, Nathov prvi gorski inštruktor, pa je dejal, da se je Nath namenil osvojiti vrh Mount Everesta že leta 2014, vendar mu tedaj ni uspelo, ker se je moral zaradi slabega prej vrniti v dolino. "Vedel je, da je to verjetno njegova zadnja možnost, da se končno povzpne na vrh."

Paulov starejši brat Pranab Kumar je dejal, da je bil njegov brat srečen človek, vedno se je smejal. "Ljubil je gore. Njegova žena in otrok bosta zdaj potrebovala državno finančno pomoč, sicer ne bosta preživela." Kumar je dodal, da še vedno ni jasno, kaj se je pravzaprav zgodilo na gori. "Šerpa nam je povedal, da je med sestopanjem hodil zelo počasi. Morda pritisk v jeklenkah s kisikom, ki so jih uporabljali, ni bil zadosten, ker so bile v baznem taboru že od leta 2014." Sudeb, mož Sunite Hazre, pa je sporočil, da njegova žena še vedno okreva po šoku, ki ga je doživela zaradi tega, kar se je zgodilo članom njene odprave. "Odrezati ji bodo morali dva prsta na levi roki. Ko so me obvestili, da velja za pogrešano, sem se odpravil v Katmandu. Pričakoval sem, da bom tam lahko samo prevzel njeno truplo. Tako srečen sem, ker je živa. Resnica je, da je to pač Mount Everest in da se tam lahko zgodi karkoli." (čk)

Fotografija: Na Everestu je po dveh letih prepovedi vzponov letos spet gneča. (Foto: EPA)

Vecer.si 07.06.2016


Šest ljudi je umrlo na Everestu v manj kot dveh tednih

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti