Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po poteh volkov

Na konjskem hrbtu od Triglavskega narodnega parka do NP Alpes Maritimes - popotovanje, namenjeno odkrivanju lepot gora in pogovoru o ljudeh in volkovih

Italijanska pisateljica Paola Giacomini in njena kobila Isotta skupaj potujeta že več kot desetletje. Paola je ženska svobodnega in radovednega duha, ki uživa v divjini, njena Isotta pa majhen gorski konj, prilagojen težavnemu terenu. Njuna avantura se je pričela 4. junija 2016 v Triglavskem narodnem parku.

Edinstveno potovanje bo potekalo po območjih, ki jih poseljuje alpska populacija volkov. V prvem delu svoje poti bo najprej prečkala Triglavski narodni park, potem pa se bo odpravila vzdolž italijanskih Alp po poteh slavnega volka Slavca, ki se je rodil v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik, in so ga s pomočjo telemetrične GPS-GSM ovratnice slovenski raziskovalci spremljali v okviru projekta SloWolf. Slavc je v iskanju lastnega teritorija prečkal štiri države in si na koncu ustvaril družino v Regijskem naravnem parku Lessinia pri Veroni. Po obisku Lessinie se bosta Paola in Isotta odpravili naprej proti zahodnim italijanskim Alpam. Na tem območju so v parku Gran Bosco di Salbertrand v zimi 1996-1997 zabeležili prvi volčji podmladek. Danes v francoskih Alpah in v italijanski regiji Piemont živi okrog 35 tropov volkov, kar kaže na stabilno in dobro uveljavljeno populacijo v zahodnih Alpah.

Na svoji poti bo Paola opravila številna srečanja in razgovore, s katerimi bo zbrala gradiva za pripravo bloga in spletne strani. Med potjo bo nastala zbirka anekdot in pripovedi o volkovih, ki jih bodo delili tisti, ki so v zgodbo neposredno vpleteni. Paola bo pot zaključila v Naravnem parku Alpes Maritimes na italijansko- francoski meji konec avgusta 2016.

Volk je za rjavim medvedom največji predstavnik velikih zveri v Evropi. V preteklosti je bil prisoten po vsem evropskem prostoru, v 19. in 20. stoletju pa je človek volka v severnem in osrednjem delu stare celine tako rekoč iztrebil. V zadnjih desetletjih njegova številčnost narašča in posamezne živali se po naravni poti polagoma širijo na območja, od koder so bile nekoč pregnane. To velja tudi za širši alpski prostor, vključno s Triglavskim narodnim parkom, kjer naj bi se v zadnjih letih občasno pojavljali dva ali trije volkovi. S problematiko volka v italijanskih in slovenskih Alpah se ukvarja čezmejni LIFE+ projekt WolfALps, ki se izvaja pod vodstvom italijanskega Naravnega parka Alpes Maritimes.

  06.06.2016


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti