Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 02.06.16

Primorski dnevnik: Izlet v okolico Buzeta; Dan slovenskih planinskih doživetij 2016 ...

Izlet v okolico Buzeta

Veliko krat hodimo v tuje kraje občudovat splošno znane krajevne zanimivosti, podcenjujemo pa naravne lepote domačih in bližnjih krajev, ki ostajajo tako popolnoma prezrte. Ta misel je spremljala tržaške planince, ki so se udeležili nedeljskega pohoda po okolici Buzeta. Z osebnimi avtomobili se je skupina pohodnikov pripeljala do lepe, sončne vasice Strane v hrvaški Istri. Ko so si nadeli planinske čevlje in si oprtali nahrbtnike, so se izletniki podali po prijetni gozdni poti do slapa Copot. A niso imeli sreče, bobneče vode in tako pričakovanega slapa, ki z višine sedemdesetih metrov pada v globino, tokrat ni bilo. Hudourniški potok Rečica, ki je izoblikoval to enkratno okolje, zgladil stene in izdolbel okno, skozi katerega pada voda v globino, je trenutno presahnil. Pohodniki so občudovali prečudovite stene, ostanek nekdanjih jam in se čudili moči vodne sile, ki je ustvarila to okolje. V zaselku Opatija so pozneje od domačina izvedeli, da je bil nekoč slap vedno delujoč, pred kratkim pa je Rečica nekoliko više predrla skalno podlago in si poiskala novo, podzemno pot, zato se slap sedaj pojavlja le ob visokem vodostaju.
Po vijugasti, nemarkirani stezi so se nato pohodniki povzpeli do vrha slapa in se sprehodili ob strugi Rečice, ki je izoblikovala in v skalo izdolbla zanimive kanale, sifone in tolmune. Občudovali so tudi čudovit razgled na Buzet z okolico. Pot je pohodnike vodila še vedno navzgor, pod Kraškim robom so si nato ogledali opuščene rove rudnika črnega premoga. Izkopani premog so uporabljali zgolj za potrebe bližnje železnice. Ker rudnik ni bil dovolj rentabilen, so delo v njem pozneje opustili.
Po ogledu rudnika so se pohodniki naglo vrnili proti avtomobilom, saj se je tudi nebo že močno prekrilo s črnimi, grozečimi oblaki. Nevenki in Maurotu gre zahvala za izredno lep in bogat izlet ter za odkrivanje nepoznanih naravnih biserov.

Dan slovenskih planinskih doživetij 2016

Planinska zveza Slovenije in PD Mozirje vabita v soboto, 18. junija, na Dan slovenskih planinskih doživetij 2016. Letošnje srečanje slovenskih planincev bo v Mozirski koči na Golteh. Organizatorji so za priložnost pripravili vrsto planinskih doživetji, za odrasle, mlade in najmlajše ter za turne kolesarje. Pohodom bo v zgodnjih popoldanskih urah sledil slovesni sprevod praporščakov, nastop planinskih pevskih zborov, slavnostna prireditev, zabava ob zvokih glasbe in prijateljsko druženje.
Praznika se bodo udeležili tudi tržaški planinci. Predviden je prevoz z avtobusom. Prijave sprejemamo do sobote, 11. junija. Za informacije in prijavo lahko pokličete na tel. št. 04041302S (Marinka).

Planinsko srečanje v Špetru

V Špetru Slovenovem v Beneški Sloveniji se bodo v nedeljo, 12. junija srečali člani slovenskih planinskih društev iz Furlanije Julijske krajine, Koroške in jeseniškega območja na tradicionalnem, 45. srečanju. Beneški planinci so v ta namen pripravili bogat in pester program za mlade, manj mlade in najmlajše. Pohodniki bodo v dopoldanskih urah lahko izbirali med štiri urno turo do Sv. Kocjana nad Mečano in lažjim, uro in pol dolgim pohodom, za najmlajše pa so organizatorji pripravili orientacijski pohod. V popoldanskem kulturnem programu bo prišla do izraza bogata kulturna ustvarjalnost Benečije. V Beneški galeriji v prostorih Slovenskega Multimedialnega centra SMO bo možen tudi ogled razstave o 40.letnici potresa.
SPDT je ob tej priložnosti organiziralo avtobusni izlet. Odhod avtobusa ob 7.00 iz Trsta, Trg Oberdan, oziroma ob 7.20 s trga v Sesljanu. Na razpolago je samo še nekaj mest, vpisovanje do vključno četrtka, 2. junija. Za vpis in morebitne informacije pokličite na tel. številko 040 413025 (Marinka).

Izlet Gardsko jezero

SPDT organizira od 27.do 29. avgusta 2016 izlet na območje Gardskega jezera. Namestitev na zahodni obali jezera v kraju Limone. Predvideni pohodi v okolici kraja Limone, vzpon na goro Carone (1621 m) v Deželnem parku Alto Adige del Bresciano, ogled jame/slapa Varone in mesteca Torri del Benaco z znamenitimi petroglifi. Prijave sprejemamo do vključno 9. junija. Za vpis in morebitne informacije so na razpolago sledeče tel. št. 0481 882240 (Bernard) in 040 413025 ali 3284717974 (Marinka).

»Monte Grappa Bike Day«

V soboto, 28. maja, so se trije člani Slovenskega planinskega društva Gorica udeležili kolesarskega vzpona na goro Grappa (1776 m). Vzpetina, ki se dviga severno od Vicenze, je najlažje dostopna iz mesteca Bassano del Grappa (129 m) ob reki Brenta. Na vrh planote si utira pot ovinkasta prelazna cesta, ki povezuje beneško ravnino s pokrajino Belluno. Cesta je bila minuli vikend prizorišče kolesarskega dogodka »Monte Grappa Bike Day«. Preko pet tisoč udeležencev je mimo vijug in serpentin sproščeno in mirnodušno odštevalo kilometre - teh je bilo 25, ki čez strm vodijo do najvišje točke prevala. Tu leži udobna in prostorna koča Bassano (1776 m), ki je v soboto veljala za cilj kolesarskega dogodka. Ob koči se dviga tudi impozantna kostnica v spomin na žrtve prve svetovne vojne. Dan je bil sončen.

 02.06.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti