Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Beta - pomlad 2016

06.06.2016
Fb: Beta Magazine
Za naročanje revije pišite na: [email protected]

Revijo lahko kupite v vseh trgovinah IGLU ŠPORT: 3x v Ljubljani, Kranju, Mariboru, Celju, Tolminu, Solkanu, Lescah, Bovcu in Kopru. Poleg tega je na voljo v trgovini ANNAPURNA ob Ljubljanici, v PLEZALNEM CENTRU LJUBLJANA ter v KAMPU VOVK v Ospu.
To pa še ni vse: kupite jo lahko v plezalnem centru BRICALP v Sv. Duhu, v PROMONTANI v Kranju in PLANINSKI TRGOVINI PZS v Ljubljani in v BALVANIJI. Nova v naši mreži sta Slovenski planinski muzej in trgovine KIBUBA ter prodajalne PULLOVA.

ponedeljek, 6. junij 2016, ob 00:00, Helena Škrl, ogledov: 896

Čez 20 let boste bolj razočarani nad stvarmi, ki jih niste naredili, kot nad tistimi, ki ste jih, je nekoč dejal Mark Twain.

UVODNE BESEDE
Jurij Ravnik

To je neumno. Tega ne morem. Tistega se mi ne da. Onega me je strah. Nimam časa. Nimam denarja. Volje, moči, energije. Biti v okvirih je varno. Imeti rutino je udobno. Kaj, če mi ne uspe? Kaj si bodo ljudje mislili? Kaj, če se mi bodo posmehovali? Zadeve ni poskusil še nihče - morda z razlogom. Tisoč in en razlog je, da se ne dvignete iz kavča, da ne poskusite kake nove smeri, novega plezališča, se naučite česa, kar še ne znate. Treba je optimizirati svoj čas, treba je pogledati najljubšo nanizanko, treba je na kavo z lepo sosedo, treba je vse trikrat premisliti in preučiti. Dati v enačbo varnost, pa udobje in denar. Službo, otroke, kredite. Tisoč in en razlog, da želja, motivacija, ideja in strast zbledijo inpostanej o le pogovorni vložek ob pivu - nekaj kar delajo tisti drugi.

Ampak o njih bi radi pisali v tej številki. O najboljših med njimi, legendah našega športa. Kaj potrebuje človek, da postane legenda? Biti mora pionir, raziskovalec mogočega, človek z vizijo, ki presega okvire svojega časa, vidi v prihodnost in je večni optimist. Ceni preteklost in deluje vsedanjosti. Je med najboljšimi v svoji kategoriji, a presega zgolj seštevek številk in podatkov. S svojim pečatom vpliva na bodoče generacije. Biti mora markantna, mogočna osebnost, ki navdihuje druge in jih okuži z entuziazmom. Ko govori, ostali poslušajo, ko deluje, se ustavijo in gagledajo. Biti m ora brezčasen in brezkrajen.

Pogosto je samotar. Gre naprej, ko se drugi ustavijo. Porine, ko je ostale strah. Pripravljen je tvegati za svojo vizijo – včasih posmeh, včasih obtožbe, drugič nerazumevanje ali celo življenje. Namesto ovir vidi izzive, namesto konca poti vidi novo križišče. Pripravljen je na neuspehe, stokrat, tisočkrat. Ne išče udobja v komfortni coni svojih dosežkov. Vzdevka si ne more dati sam. Dobi ga retrospektivno, skozi čas.

Legende so nedosegljivi vesoljci, ki živijo v neki drugi dimenziji, kjer ni nemogočih stvari. Njihove dosežke lahko samo občudujemo. Če jih postavimo v čas in okoliščine nastanka, so neprimerljivi. Ampak v resnici se legend ne smemo bati, naše spoštovanje do njih ne sme biti voajersko.
Vse, kar počnejo, je le stranski produkt njihove energije, strasti, veselje do življenja, pozitivizma, odprtosti.

Legende so tu zato, da nas na to spomnijo. Da so naš navdih. Da v stvareh, ki jih počnemo, sami najdemo taiste elemente, ki ženejo njih – pa naj bo to naš 7a projekt ali pa foto-blog. Ni nam potrebno stremeti k nemogočemu nivoju legend, lahko pa jih posnemamo v odnosu. In naj njihove besede ne bodo nek nedosegljiv ideal, naj bodo vodilo in šola za vse, ki bodo jutri zjutraj vstali in se jim zdi, da se v bližnji prihodnosti nimajo česa pretirano veseliti. Motivacija je v nas samih in na njej lahko vsakdo zgradi nekaj lepega, to pa je tisto, kar je na koncu pomembno.

To je substanca v srcu vsake legende.

V tej Beti smo počaščeni, da smo lahko delili prostor z nekaterimi velikani naše »nekoristne« aktivnosti. Od Reinholda Messnerja do Tadeja Slabeta. Od Chrisa Sharme do Philippa Ribiera in Yujija Hirayame. Ponosni smo, da smo na naših straneh že gostili prvo slovensko svetovno prvakinjo Martino Čufar in tekmovalno legendo Mino Markovič, pa zbiralca zlatih cepinov Marka Prezlja, kralja ledenih sveč Klemna Premrla in mnoge, mnoge druge. Že samo to je neprecenljiva nagrada za naš trud. Naj s svojimi besedami okužijo tudi vas!

Kdor ni nikoli naredil napake, ni nikoli poskusil nič novega. (Albert Einstein)

   VSEBINA

Tema: legende
Prvih 20 let pri nas, Tadej Slabe, Chris Sharma, Reinhold Messner, Philippe Ribiere

Zgodbe: 
Madagaskar, Kitajski kras, Oman, Elbsandstein, Abella de la Conca

Objektiv:
Anja Bečan

Vodnički:
Abella de la Conca

Članki: 
Japonci, Umetne stene v Sloveniji, Domača plezalna stena, Trening za telebane, Mala šola: moč

Kolumne:
Uvodnik, Urbana scena, Živeti s plezališčem, Prepameten za plezanje, Vse je samo narava

Razno:
Bazaar, Recenzija, Novice: Vicious Circle, XaXid Hostel, Joe Mama, SBC v Sloveniji, Mulci, Arhivi borcev za lipov list, The meaning of cliff, Mr. Tufa, Odkrij svoj limit, Kolofon, Butnskala

(foto desno: Pinti pleza Helihopter v omaki 8b; na naslovnici: Tadej Slabe v svojem projektu, foto Gianni Pecchiar)

Oznake: BIB, PLE
eXTReMe Tracker