Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pet novih športov

03.06.2016
Pet novih športov na 0I

EkipaSN, 02.06.2016Foto: Nikola Miljković

petek, 3. junij 2016, ob 10:08, Franci Savenc, ogledov: 1561

Slovenske novice: ... na olimpijskih igrah - tudi športno plezanje
EkipaSN, Ekipa24

Predvidena širitev družine olimpijskih športov čez štiri leta je prestopila predzadnjo stopnico.
Na zasedanju v Lozani je predlog o petih novih panogah podprl tudi izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), o dokončni usodi pa bo odločala skupščina olimpijske organizacije avgusta v Riu dejaneiru. Ti novi športi so bejzbol/softbol, karate, rolkanje, športno plezanje in deskanje na valovih.
Pobudo o širitvi programa oziroma o uvrstitvi novih panog na spored iger vTokiu 2020 so podali japonski organizatorji teh iger septembra lani.
Če bo sprejeta, bodo na igrah gostili 18 disciplin več s približno 500 udeleženci. Ti številki naj ne bi ogrozili udeležencev v katerem od drugih olimpijskih športov.


Ekipa24.si - 01.06.2016 21:34
Na OI tudi športno plezanje

Predvidena širitev družine olimpijskih športov čez štiri leta je prestala predzadnjo stopnico.

Na zasedanju v Lozani je predlog o petih novih panogah podprl tudi izvršni odbor Moka, o dokončni usodi pa bo odločala skupščina olimpijske organizacije.

Pobudo o širitvi programa oziroma o uvrstitvi petih novih panog na spored iger v Tokiu 2020 so podali japonski organizatorji teh iger septembra lani.
Zdaj je širitev v rokah delegatov Moka, ki bodo odločali na zasedanju skupščine avgusta v Riu.
Ti novi športi so baseball/softball, karate, rolkanje, športno plezanje in deskanje na valovih. Mok je pri njihovem pridruževanju olimpijski družini upošteval razširjenost panog po svetu, pa tudi njihovo priljubljenost na Japonskem, ni pa bil nezanemarljiv niti vidik privlačnosti za mlado populacijo, prav tako pa so poudarili enakost spolov, saj so nove panoge namenjene tako ženskam kot moškim.
Kljub morebitni uvedbi novih panog naj bi dosedanji športi, na poletnih OI jih je 28, ostali v programu. O morebitnih spremembah pri dosedanjih športih bo Mok odločal šele naslednje leto.
Če bo pet novih športov sprejetih, bodo na igrah gostili 18 disciplin več s približno 500 udeleženci. Ti številki pa naj ne bi ogrozili udeležencev v katerem od drugih olimpijskih športov.

Kot je sporočil Mok, je predlagana širitev programa na OI 2020 del projekta Olimpijska agenda 2020, ki naj bi prinesla več prilagodljivosti pri izvedbi iger in programu. V tem dokumentu je prirediteljem omogočeno, da predlagajo nove športe za svoje igre, vendar njihova izbira za Mok ni zavezujoča.

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker