Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Izrazita skala

  19.05.2016

 

četrtek, 2. junij 2016, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 861

Gorenjski glas - Jelena Justin: Kopa (1360 m) - V soseščini Porezna. Neznani, nizek greben, ki, če imamo srečo z vremenom, ponudi fantastičen razgled na vse strani neba.

Če se z vrha Porezna zazremo proti jugovzhodu, je pred nami vidnih kar nekaj hribčkov in grebenčkov; napočil je čas, da enega od grebenov prehodimo in obiščemo Kopo.

Zapeljemo se v Škofjo Loko, kjer nadaljujemo proti Železnikom oz. Selški dolini. Skozi Železnike nadaljujemo skozi Zali Rovt in kmalu opazimo smerokaz za Davčo. Zavijemo levo proti Davči in sledimo oznakam za Smučarski center Cerkno. Ko pripeljemo do smučišča, peljemo še naprej, kjer višje dosežemo parkirišče Tuškov grič. Zavijemo ostro desno na ožjo asfaltirano cesto, ki pelje proti Apartmaju Marjetka. Asfaltirana cesta se zmerno vzpne, nato položi in sčasoma postane makadamska. Kmalu dosežemo križišče na Razpotju (1068 m), kjer je ob ekološkem otoku na levi strani tudi manjše parkirišče z informativnimi tablami.

S parkirišča se usmerimo na kolovoz, kjer je na začetku ličen smerokaz za Kopo in Porezen. Nadaljujemo po kolovozu čez travnato pobočje, s katerega se nam odpre pogled na greben Cimprovke; skrajno levo, tista skala, ki jo vidimo, je naš vrh, Kopa, 1360 m. Pot se celo malce spusti, nato pa preide v gozd. Prečimo gozdni studenček, nato pa pot zagrize v strmino in se močno vzpne.
Markacije na poti so nekaj posebnega: lesene tablice z vžgano lok-smučko, ki je značilna za te kraje, predvsem za Novake. Pot se strmo vzpenja. Sledimo kolovozu, pot višje malce zavije desno in se še strmeje povzpne. Na vrhu dosežemo sedlo med Prvičem in Črtovim robom. Nadaljujemo levo, na kar nas usmeri tudi smerokaz Kopa in Porezen. Še vedno hodimo po kolovozu, ki se strmo vzpenja. Malce višje s kolovoza levo zavije še en kolovoz, a mi sledimo kar naravnost.
Kmalu se nam na desni strani pokaže Porezen. Dosežemo razgledne travnike, ko se kolovoz spremeni v uživaško, razgledno planinsko stezico. Prečimo travnik in se povzpnemo še na eno sedelce, s katerega zavijemo desno v gozd. Smo na grebenu Cimprovke. Pot poteka povsem po robu. Kmalu smo na razpotju: levo Kopa, desno Vrše in Porezen. Pot se strmo spusti in strmina je ojačana s stopnicami, kar naredi sestop lažji, saj bi bilo sicer po dežju nevarno za zdrs. Sledi še zaključni vzpon in že smo pri razgledni klopci; razgledni, če imamo srečo z vremenom. Ob mojem vzponu razgleda ni bilo; sicer pa vidimo Cerkno in vasi pod Cimprovko, Ratitovec, Trnovski gozd. Če je vreme res lepo, se pokažejo celo Kamniško-Savinjske Alpe.

Sestopimo po poti vzpona, lahko pa si vzpon malce podaljšamo in na sedlo pod Prvičem zagrizemo še na Prvič ter na njegovi vzhodni strani sestopimo do jeklenega konjička.

Nadmorska višina: 1360 m
Višinska razlika: 350 m
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: 2 / 5

eXTReMe Tracker