Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamenkov steber: Čók

AO Jesenice - Matija Volontar: Že lansko leto, ko sem pomotoma zašel v ta del stene, sem spodaj opazil tanko poč, ki se kasneje razčleni, ...

... pa vendar ohranja linijo do vrha. Takrat se je razvila ideja, ki sva jo z Anžetom Klaričem(AO Matica) realizirala danes.

Splezala sva novo smer v skrajnem desnem delu Kamenkovega stebra. Ta sama po sebi ni nič kaj posebnega, ima pa po mojem mnenju najboljšo skalo (z izjemo dveh odsekov) v celotni JV steni.
Smer sva splezala na pogled. Za PP je poleg treh klinov, zelo priporočljivo imeti manjši set zatičev ter set BD prijateljev s tem da je velkost 0.75 potrojena, 1 in 2 pa podvojena. Tudi mikro pridejo v poštev. V smeri sva pustila 4 kline od tega je prvi v detajlu prvega raztežaja, ostali trije pa na sidrišču. Prav tako pa ja na detajlu drugega raztežaja ostal zagozden mikro metulj. Kljub temu, da v smeri nisva našla nobenih sledi predhodnikov, ter da v vodničkih ni sledu o tej liniji, se mi zdi čudno, da je le-ta ostala nepreplezana.

Čók: VII/VII- , 120 m (dva daljša ali trije krajši raztežaji), x h
PrV: Matija Volontar (AO Jesenice), Anže Klarič (AO Ljubljana - Matica) 29. maja 2016

Opis: Plezati začnemo dva metra desno od vstopa v Deževno smer, po kaminu.
Ta se po nekaj metrih prelevi v zajedo, ki vodi do manjše votline. Tej se izognemo po levi, tako da pridemo na travnato polico (IV+). Naravnost gor po poči (k), ki se po ok. 8 m razčleni (VII/VII-).
Splezamo v lažji svet in nad sabo opazimo velik travnat trebuh (V), na njem pa malo polico (kkk).
Od tu naprej naravnost v rahlo previsen ožji kamin. Na njegovem izstopu pa proti desni čez previs (zagozden mikro BD) in po sistemu poči do vrha (V).

  29.05.2016
NŠG JV – Kamenkov steber, nova smer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti