Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Razgledni balkon Bohinja

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Razgledni balkon Bohinja

Video: Razposajeno

četrtek, 2. junij 2016, ob 05:29, Janez Pikon, ogledov: 1466

Brezskrbno potepanje na planino Suho in zahodno preko zasneženega pobočja, ter brezpotja na razgledno teraso samotnega SkakavcaJanez Pikon: Brezpotje vodi na razgledno teraso, od udarca strele in požganega pobočja gore zahodno nad planino Suha, ki razvaja s prelepimi razgledi.

Brezskrbno potepanje na planino Suho in zahodno preko zasneženega pobočja, ter brezpotja na razgledno teraso samotnega Skakavca (Bohinjski balkon). Neurje in udarec strele je omogočilo lažji dostop na vzhodni predel do najvišjega in razglednega gorskega grebena med planino Suho in Kratkim plazom, vzhodno ob Smučarskem centru Vogel.

Poležavanje in razgledovanje na razglednem pobočju Skakavca zaključimo in se vrnemo mimo naravnega breznaČez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre, povzpnemo na planino SuhoNadaljujemo zahodno in južno pod Kratkim plazom v smeri Smučarskega centra VogelVrnemo mimo naravnega brezna in z rušjem poraščenega sedla na zasneženi predelBrezskrbno potepanje na planino Suho in zahodno preko zasneženega pobočja, ter brezpotja na razgledno teraso samotnega Skakavca

Nad zgornjo prečno cesto v Javorju se po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre, povzpnemo na planino Suho. To je prostrana goličava, kjer poleti še vedno živahno pozvanja manjša čreda živine. Zahodno so vidne številne sledi razpadlih stanov, severozahodno nad planino pa se strmo vzpenja v nebo Skakavec (1693 m), jugozahodno ob njem Debeli Vrh in med njima z rušjem poraščeni tudi Dolgi Plazi.

Brezskrbno potepanje na planino Suho in zahodno preko zasneženega pobočja, ter brezpotja na razgledno teraso samotnega Skakavca, Andreja na SkakavcuVrnemo mimo naravnega brezna in z rušjem poraščenega sedla na zasneženi predelBrezpotje vodi na razgledno teraso, od udarca strele in požganega pobočja gore zahodno nad planino Suha, ki razvaja s prelepimi razglediBrezskrbno potepanje na planino Suho in zahodno preko zasneženega pobočja, ter brezpotja na razgledno teraso samotnega SkakavcaDosežemo smučišče in se kasneje z Rjave skale (SKI hotel na Voglu), vzhodno spustimo na planino Stareč rovn

Ob Debelem Vrhu proti slemenu se dvigujejo Spodnji in Gornji Lazi, ob njem za Zabrdom pa se polagoma zoži in proti zahodu vzpenja v skalnatem ozkem grebenu Dolgi hrbet. Južni predel je bogat s travnatimi rovti, kjer skozi rušje pristopimo na razgledno goro. Na njenem razglednem temenu so od udarca strele na požganem pobočju še vedno vidne sledi požganega rušja. Pregledamo v smeri Šije južno in zveriženi svet severno, kjer se vije Dolga Planja vse do Kratkih Plazov. Najvišji vrh Kratkih Plazov se imenuje Zavitar, po bohinjsko Krač plaz.

Nadaljujemo zahodno in južno pod Kratkim plazom v smeri Smučarskega centra VogelBrezpotje vodi na razgledno teraso, od udarca strele in požganega pobočja gore zahodno nad planino Suha, ki razvaja s prelepimi razgledi

Na vrhu in vzhodnem pobočju Skakavca zaznamo, da narava po udarcu strele, ki je povzročila obsežni požar v letu 2004, postavlja zopet vse na svoje mesto. Ponovno je opaziti obraščanje razgledne terase nad planino Suha.

Poležavanje in razgledovanje na razglednem pobočju Skakavca zaključimo in se vrnemo mimo naravnega brezna in z rušjem poraščenega sedla na zasneženi predel in nadaljujemo zahodno in južno pod Kratkim plazom v smeri Smučarskega centra Vogel. Dosežemo smučišče in se kasneje z Rjave skale (SKI hotel na Voglu), vzhodno spustimo na planino Stareč rovn in se po gozdni cesti do zgornje prečne ceste v Javorju krožno vrnemo na izhodišče.

Težje orientacijsko in poraščeno brezpotje v smeri na razgledni Skakavec je priporočljivo le s predhodnim poznavanjem smeri pristopa.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker