Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Prlekiji

športno plezanje v okviru Planinskega društva Ljutomer

V okviru Planinskega društva Ljutomer in njene plezalne sekcije postaja športno plezanje ne le prijetno preživljanje prostega časa ampak tudi tekmovalen šport posameznikov.

Kaj je plezanje in kaj nam prinaša?
Plezanje je v osnovi gibanje, ki je veliko bolj naravno kot hoja namreč otrok najprej pleza šele nato shodi. Otroku plezanje pomaga pri izboljšanju koncentracije, koordinacije, natančnosti, gibljivosti, krepi moč, vzdržljivost in samozavest. Je način preživljanja prostega časa in šport pri katerem koordiniramo vse štiri okončine za dosego cilja, ki pa ni vedno najlažji. Varnost plezalca je vedno na prvem mestu in v kolikor se upoštevajo vsi varnostni ukrepi, velja športno plezanje za precej varen šport.

Vzpon športnega plezanja tudi v Ljutomeru
Plezanje je šport v vzponu, saj dandanes pleza že preko 15 tisoč Slovencev. Novogradnjo telovadnice pa si skorajda ne moremo več predstavljati brez plezalne stene. Priljubljenost plezanja in postavitev plezalne stene, sta tako tudi ljutomerski okoliš pripeljala do začetka izvajanja vodene vadbe športnega plezanja.

Vodeno športno plezanje otrok v Ljutomeru poteka že od oktobra leta 2014. Do sedaj je šlo skozi proces vadbe preko 50 otrok, ki so se srečali s plezanjem. Nekateri vztrajajo že od samega začetka, spet drugi so se nam pridružili šele letos. Zaradi velikega zanimanja smo uvedli celo dva termina tedensko, ki sta v celoti zasedena. Ravno vztrajnost plezalcev in vaditeljev pa je Plezalno sekcijo Ljutomer pripeljalo do prvih tekmovanj športnega plezanja.

Naša prva športno plezalna tekmovanja
Tako imenovana Vzhodna liga oziroma prvenstvo v športnem plezanju je namenjeno mlajšim kategorijam. Cilj prvenstva je približati tekmovalno vzdušje najmlajšim tekmovalcem ter omogočiti lažji prehod na tekme državnega prvenstva.

V obdobju od januarja do aprila je potekalo 5 tekem, katerih se je udeleževalo preko 250 otrok, od tega 4 naši plezalci. Glede na to, da so se tekmovanj udeležili prvo leto in je konkurenca ostalih klubov precej močna, smo dosegli odlične rezultate. V najmlajši kategoriji je svojo prvo tekmo Milič Jon končal med trideseterico, Eva Novak pa se je kategorijo višje skozi vseh pet tekmovanj uvrščala med 15 najboljših. V Trbovljah je priplezala celo med deseterico. V kategoriji mlajših dečkov se je Aleks Zorman uvrščal med 20 najboljših, Semenič Špela v kategoriji starejših deklic pa med petnajsterico. V Trbovljah pa prav tako dosegla svoj najboljši rezultat 10. mesto. Glede na rezultate in vztrajnost tekmovalcev lahko v prihodnje pričakujemo še boljše rezultate, hkrati pa tudi rast zanimanja za plezalni šport v Prlekiji.

Plezanje ni šport za kratki čas je šport za vse življenje in »fast forward« pri njem ne obstaja.

Jošt Slavič in Martina Lipič  

26.05.2016
Udejanjanje športnega plezanja v Prlekiji

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti