Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Okusi narave

V zavarovanih območjih v 23 evropskih državah bo danes preko 300 dogodkov, s katerimi bodo obeležili Evropski dan parkov, ki ga praznujemo od 1998,

Okusi narave glavna tema letošnjega Evropskega dneva parkov

V zavarovanih območjih v 23 evropskih državah bo danes organiziranih preko 300 dogodkov, s katerimi bodo obeležili Evropski dan parkov, ki ga praznujemo od 1998

Ljubljana – Na Evropski dan parkov, ki se obeležuje na današnji dan, WWF opozarja na pomen narodnih, regijskih in krajinskih parkov, ki so oaze prvobitne in neokrnjene narave ter kulturne krajine. Obisk takšnih zavarovanih območij je najboljši in najbolj neposreden način, da se javnost seznani s pomenom ohranjanja in varovanja narave.

Evropski dan parkov je leta 1998 razglasila EUROPARC Federacija, da bi s pomočjo različnih prireditev in drugih dejavnosti javnost opozorila na pomembno vlogo zavarovanih območij in njihove dobrobiti. Vsako leto se obeležuje 24. maja, na dan, ko so leta 1909 na Švedskem ustanovili prvih devet narodnih parkov v Evropi in s tem zaznamovali začetek bolj intenzivnega varstva narave v naši celini. Letos poteka pod sloganom »Okusi narave«.

»V WWF Adria se zelo osredotočamo na sodelovanje z zavarovanimi območji, tako v Sloveniji kot v celotni regiji. Skozi program Zavarovana območja za naravo in ljudi, ki se izvaja v parkih Dinarskega loka v osmih državah od Slovenije do Albanije, spodbujamo večfunkcijsko vlogo zavarovanih območij skozi trajnostno upravljanje z naravnimi viri. Zavarovana območja imajo pommebno vlogo v družbenem in gospodarskem razvoju lokalnih skupnosti, poslovnega sektorja in družbe kot celote. Veseli nas, da je bilo prav predstavitev in prepoznavanje dobrobiti, ki jih nudijo zavarovana območja širši družbi, glavna tema letošnjega Evropskega dneva parkov,« je povedal Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Zavarovana območja niso pomembna le zaradi enkratnosti naravnih lepot in biotske raznovrstnosti, temveč so vse bolj pomembna zaradi svojega prispevka družbi kot celoti. Hrana in zdravje sta vse bolj pomembni temi in tudi letošnji slogan Evropskega dneva parkov poudarja pomen lokalnih proizvodov in povezovanje narave, ljudi ter gastronomije.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti