Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Parkirajo na tvoji parceli,

Primorske novice - Petra Mezinec: ... pa kljub temu nič ne moreš

Motorizirana vozila na planinskih poteh, parkirani avtomobili na zasebnih parcelah, nepravilno parkiranje v naseljih in vlomi v stanovanja so stvari, ki najbolj motijo prebivalce divaške občine, so na ponedeljkovi seji izpostavili svetniki. Z nekaterimi težavami se lahko občani obrnejo na redarje ali policiste, za mnoge pa rešitev, vsaj izvensodnih, ni.

DIVAČA ► “Zgodi se, da želiš priti s traktorjem na parcelo, vendar ne moreš, ker je tam parkiran avto. Kaj narediti?” je težave prebivalcev divaške občine izpostavil svetnik Benjamin Škrlj. Večinoma gre za avtomobile italijanskih državljanov, ki domačih pravil ne spoštujejo. Pritrdil mu je tudi Martin Prelec: “Parkirajo na zasebnih parcelah. Deset, petnajst avtov parkira na travnik. Klical sem na policijo, a nihče ni ukrepal.”

Nihče ni pristojen

Na upravičeno zahtevo občana policija lahko opravi identifikacijo osebe, na pisno zahtevo lahko izda tudi podatke lastnika avtomobila, vendar pa je nato žogica zopet na strani občana, ki mora kršitelja tožiti, je odgovoril Robert Kralj iz sežanske policijske postaje. Policija, tudi če bi vozilo in voznika zasačila na kraju dogodka, nima pristojnosti.

Tudi redarji nimajo pristojnosti na zasebnih površinah izven naselij. “Ni težava le ustavljanje, temveč tudi pobiranje sadežev v sadovnjaku in kostanjev. Teh pritožb dobimo veliko, a nimamo povsod pristojnosti,” je povedala Silvana Zadel iz Medobčinskega redarstva in inšpektorata občin Divača, Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen.

Na planinskih poteh lahko kaznujejo

Dolgoletna planinka Mirjam Frankovič Franetič je opozorila na veliko število motornih vozil na planinskih in pohodniških poteh. Policija ima, v nasprotju s prej omenjenimi primeri, v tem primeru pristojnost, vendar kazni za to na Divaškem še niso izrekli. Vsaj dvakrat letno sicer izvajajo nadzor nad vožnjami v naravnem okolju. “Običajno smo prisotni na vsaj štirih ali petih lokacijah, vendar kršiteljev nismo opazili,” je odgovoril policist.

Težava je tudi, da motorji niso registrirani in je zato identifikacija še toliko težja.

Divjakov v naseljih je vse manj

Število nesreč je v divaški občini večje zaradi bližine avtoceste. V preteklem letu so policisti v občini zabeležili 65 prometnih nesreč, od tega kar dve tretjini na avtocesti, a k sreči brez smrtnih žrtev.

V redarski službi opažajo vse manj prekoračitev hitrosti. Najbolj problematični lokaciji sta v Famljah in Senožečah. “V povprečju merimo hitrost z radarjem dvakrat na mesec. Na merilnih tablah po naseljih beležimo dobre rezultate. Uredili smo promet pri šoli, kjer zaradi opozorilne table vozniki upočasnijo hitrost. Tudi kamione le še redkokdaj opazimo voziti skozi Divačo,” je pojasnila Zadelova. Velika težava še vedno ostaja nepravilno parkiranje v naseljih in na pločnikih. Damijana Gustinčič je predlagala, da policisti in redarji pripravijo nekajdnevno akcijo, s katero bi kršitelje sprva sicer le opozorili na kršitev, kasneje pa tudi kaznovali, če pravil ne bi upoštevali.

Na občini so večkrat izrazili željo, da bi v Divači delovala policijska pisarna, a iz Sežane za zdaj prihaja negativni odgovor. Glavni razlog je kadrovska podhranjenost policije.

Odkrili več prepovedane droge

Število kaznivih dejanj v občini upada. Lani so zabeležili 30 primerov tatvin. “Krajane najbolj skrbijo vlomi v hiše. Storilci opazujejo hiše. Ogromno stanovanjskih hiš je predvsem pozimi praznih, zato je ogroženost velika,” je pojasnil Kralj. Vlomilci so, tako je na ponedeljkovi seji pojasnil policist, dobro organizirani in jih za zdaj še niso prijeli.

Narašča pa število obravnavanih primerov uporabe prepovedanih drog. Lani jih je bilo kar 13, leto prej nobenega, leta 2013 sedem, leta 2012 šest in letu 2011 pet primerov. Vendar pa to ne pomeni, da gre za porast števila uporabnikov, temveč so se preteklo leto bolj posvetili tej problematiki.

PETRA MEZINEC 

  11.05.2016 06.05
Parkirajo na tvoji parceli, pa kljub temu nič ne moreš”

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti