Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janče

Silvo Baznik: 9. maj 1945 – dan, ko so plapolale zastave svobode in 71 let kasneje praznujem s kolesarjenjem na 792 m visoki hrib z vasico Janče.

Vremenska napoved tega tedna nakazuje, da je danes vremensko najlepši dan in zato po zajtrku skočim v kolesarska oblačila, napolnim bidon z vodo in se poslovim od žene. Pritisnem na pedali kolesa in po dveh kilometrih vozim preko zaloškega mostu v smeri Podgrada. Mimo mene švigajo avtomobili, nad menoj megleno nebo in že grem dalje do sotočja Ljubljanice in Save. Nadaljujem vožnjo in po osmih kilometrih sem v Lazah. Tu vrhnje oblačilo roma v žep in že pritisnem na pedali, da se kolesi hitreje vrtita. V hitrem tempu pridem v Jevnico, od koder gre cesta le še navzgor.

Na prvem križišču grem desno, prečim potok in se strmo vzpenjam v Zgornjo Jevnico. Megla se počasi dviguje in pričara lepe poglede na sosednje Golišče. Po nekaj serpentinah pridem do konca asfalta in zapeljem na makadam, ki me popelje skozi gozd do zadnjih hiš ob cesti. Pogled za nekaj trenutkov obstane na kmetiji in travnikih okoli nje.

Nadaljujem z vzponom do asfaltne ceste, ki pelje s Tujega grma na Janče. Še kratek vzpon in sem na vrhu vasice. Zapeljem do planinskega doma in tu naredim fotografijo Šmarne gore z meglo pod njenima vrhovoma. Postalo je prijetno toplo, a ker bom šel hitro navzdol, ponovno oblečem vrhnje oblačilo in dam še kapo pod čelado ter grem. Hitro pridobivam hitrost in že je potrebno zavirati, da varno pejem skozi Gabrje in navzdol v ostre ovinke. Tako pri vzponu na Janče kot pri spustu ne srečam nikogar. Lepo je imeti cesto le zase.

Po nekajkilometrskem spustu sem v dolini Besnice, kjer ponovno slečem zgornje oblačilo in nadaljujem vožnjo do vasice Besnice. Zapustim dolino in se povzpnem na preval Pečar in nadaljujem s spustom v Ljubljano ali bolje rečeno nekdanjo vas Sostro. Sedaj nisem več sam na cesti in temu primerno hitrost nadaljujem kolesarjenje desno do reke Ljubljanice in ob njej na Kašeljski most, od koder imam le še dober kilometer do doma.

Ura še ni odbila poldne, ko sestopim s kolesa. Kolo je zamenjalo smuči in pričela se je sezona lovljenja kolesarskih kilometrov. Koliko jih bo, pa je odvisno tudi od vremena. Tokrat je bilo lepo in še kdaj bo potrebno ponoviti to turo po našem lepem hribovju.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti