Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod

Novi tednik Celje - Ivan Straže: ... na Konjiško goro. / Člani Planinske sekcije Društva upokojencev Šentjur so imeli v načrtu izletništva v aprilu pohod na Konjiško goro. 

Vse izlete imajo ob torkih, zato so se zjutraj odpeljali z manjšim avtobusom do vznožja omenjene vzpetine. V vasi Črešnjice so izstopili, se planinsko opremili in odšli mimo šole in šolskega igrišča na gozdno planinsko pot. Ta je bila zelo lepo označena in markirana, saj jo označujejo vzorni markacisti Planinskega društva Slovenske Konjice pod vodstvom načelnika Jožeta Kamenška.

Pot po gozdu je lepo speljana levo in desno, da je tako lažje pohodna, a kljub temu zelo strma. Kar nekajkrat so počivali po pet ali deset minut, da so prispeli do označbe na bukvi, ki označuje tisoč metrov nadmorske višine. Malo so se ustavili za fotografijo in okrepčilo, kajti bili so že skoraj na vrhu Stolpnika in tudi pri razglednem stolpu (1012 m).

Na vrhu so se najprej okrepčali, kajti ura je bila točno dvanajst, in po dveh urah hoda se je prilegla malica iz nahrbtnika. Sonce in strmina sta pohodnike zelo ogrela, da so si zaslužili pol ure počitka. Nato so se povzpeli na stolp in ker je pihal precej močan veter, so si na kratko ogledali okoliške hribe, kot so Boč, Pohorje, Paški Kozjak, KamniŠko-Savinjske Alpe in celo Julijske Alpe. Po ogledu so pot nadaljevali v dolino proti Konjicam. Na tej severni strani je bilo v gozdu mnogo čemaža in so si ga mnogi nabrali za zamenjavo česna v solati. Čemaž je zelo zdravilna rastlina in se uporablja v prehrani in zdravilstvu. V eni uri so prispeli po strmi, a lepi gozdni poti do planinskega razpotja Grofov štand. Tam se odcepijo planinske poti proti lovski koči, proti Žički kartuziji in proti trem križem. Pot so nadaljevali po gozdni cesti mimo konjiškega Starega gradu do gostišča Konjičanka, kjer je bil načrtovan konec pohoda. V tem lepem gostišču se jim je pridružila še predsednica planinskega društva ga. Marta in jim predstavila društvo, ki deluje že 89 let in ima 500 aktivnih članov na vseh področjih, predstavila je tudi občino Slovenske Konjice, ki je bila tri leta ocenjena kot najbolje urejena občina v Sloveniji. Po prijetnem klepetu in prehrani so se sprehodili po lepo urejenem glavnem trgu na avtobusno postajo in se odpeljali proti domu.

IVAN STRAŽE 

  05.05.2016
Pohod na Konjiško goro

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti