Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvomajski Chamonix

Nejc Štumberger: Prvi dan opoldne odrineva z gondolo na Midi ter do koče Cosmique, ki je bila najina baza.

Friko, 03.05.16: Tako gre njuno poročilo:
Prvi dan opoldne odrineva z gondolo na Midi ter do koče Cosmique, ki je bila najina baza. Pričakajo naju nič kaj spomladanske razmere. Meter svežega snega, mraz ter močan veter. Prav tako smo v koči, ki je sicer kar obljudena zgolj tri naveze.
Po noči, ki je začuda minila brez glavobola, termometer zjutraj na koči kaže -19, veter pa je še močnejši. Z smučmi se podava preko Valle Blanche v vzhodno steno Mont Blanc du Tacula, ki je v zavetrju. Žal pa naju ustavi ogromna količina snega in po skoraj dveh urah gaženja do višine prsi, ko prideva komaj do krajne zevi, se odločiva da zadevo preloživa na ugodnejše razmere.
Ker je dan dolg, midva pa željna plezanja, izbereva alternativo ter v Pointes Lachenal preplezava smer Pellissier Gully (TD-, 85°, M5, 220 m). Sprva spet nekaj gaženja do strmega dela, potem pa naju pričaka odličen led, ter proti vrhu lepo kombinirano plezanje v granitu.
Spust z abzajli nazaj pod smer, ter nazaj na toplo v kočo. (Povratek nazaj do koče z zlomljeno vezjo in odlepljenimi psi na smučeh je pa spet poglavje zase.)

Naslednje jutro se veter končno malce umiri, preganja pa naju zadnja gondola z Midija, tako da skupaj s "sotrpini" iz AO Domžale (Niko in Aleš), ki prideta na kočo večer pred tem, skupaj preplezamo hitro dostopen Chere Couloir (D, AI4, 350 m) v Triange du Tacul. Lepa klasika, v odličnih lednih razmerah. Kakorkoli ... tudi ko napoved in razmere niso najboljše, se splača iti v Cham, saj se vedno najde nekaj za potešitev zimskih apetitov.

Vir in fotografije: Nejc Štumberger 

...05.2016
 


03.05.2016 19:33
Za prvomajske v Chamonix
Nejc Štumberger in Dejan Korez (AO Kozjak) plezala v Zahodnih Alpah.

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti