Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Maraton

Primorske novice - Neva Blazetič: ... se seli v Kobarid / Soča Outdoor Festival prispeva k urejanju pravil za gorsko kolesarjenje - Zakonodaja bo vsaj še dve leti ovira

Športni festival Soča Outdoor, ki povezuje šport in turizem v dolini Soče, bo v svoji četrti izdaji ponovno pripravil maraton v gorskem kolesarjenju. Po lanski prepovedi kolesarjenja po trasi na Tolminskem so letos našli rešitev s selitvijo na Kobariško na območje Stola. Zakonodaja ostaja nedorečena, usklajevanja naj bi trajala še vsaj dve leti.

POSOČJE ► "Organizatorji se ob podpori lokalnih turističnih organizacij in občin Kobarid, Tolmin in Bovec po lanski grenki izkušnji nismo predali. Iskali smo nove možnosti, da gorsko kolesarstvo, ki predstavlja enega od najhitreje rastočih zelenih turističnih segmentov, ohranimo med turističnimi atrakcijami Slovenije. Edino možno in dovolj atraktivno traso smo našli na območju Stola," pojasnjuje soorganizator Peter Dakskobler. Na tekmi, ki bo 14. maja, pričakujejo najmanj 150 tekmovalcev.

Atraktivna proga

45 kilometrov dolga proga bo tekmovalce najprej vodila čez Kobariško blato pod gorskim kolesarjem znano goro Matajur in se nato priključila toku čezmejne reke Nadiže, ki na tem mestu zavije proti Čedadu. Kolesarje nato čaka zelo razgleden makadamski vzpon, ki se v serpentinah vije po južnem pobočju Stola. Sledi spektakularno razgleden greben, s katerega bodo zavili v spust, tudi po enoslednicah, do reke Soče. Prečkali jo bodo na enem najatraktivnejših odsekov preko brvi, po krajšem vzponu proti vasem pod Krnom pa jih čaka še spust mimo slapa Kozjak do kolesarjem prijaznega kampa Koren.

Dogovor z lastniki

Lani je MTB maraton odpadel zato, ker je del trase potekal po Triglavskem narodnem parku in planinskih poteh, česar pa naša zakonodaja ne dovoljuje. Na Kobariškem so se parku izognili. Tam so našli dovolj starih poti, po katerih je kolesarjenje možno ob predhodnem dogovoru z lastniki.

Z njimi so se že uskladili. “Prireditev smo rešili, toda naš cilj je, da se to področje dolgoročno uredi, zato tudi sodelujemo pri usklajevanju interesov znotraj različnih zakonodaj. Menim, da gredo stvari v pozitivno smer, ocenjujemo pa, da vsaj še dve leti jasnih pravil igre ne bo," pravi Dakskobler.

Pravila za gorsko kolesarjenje so pri nas že vrsto let nejasna. Medtem ko sosedi v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem s polno paro izkoriščajo naravne danosti in gradijo pomemben del ponudbe na gorskem kolesarstvu, se v Sloveniji prostovoljci in entuziasti borijo, da bi tovrstno turistično ponudbo približali obiskovalcem na naravi prijazen način in da bi ljudem omogočili rekreacijo in razvoj turizma.

Dolina preko Soča Outdoor Festivala deluje v konzorciju odprimopoti.si, ki si prizadeva za spremembo slovenske pravne ureditve, ki ni naklonjena gorskemu kolesarjenju. Organizatorji festivala sodelujejo tudi v medresorski delovni skupini.

Neva Blazetič 

Festival v treh občinah

Festival, ki bo potekal tri vikende, tudi letos prinaša bogato športno in družabno dogajanje. Prvič so ga razporedili po vseh treh občinah v Posočju. V Tolminu bodo med drugim gostili tekače, v Bovcu pa enduro kolesarsko tekmo. Pomerili se bodo tudi jadralni padalci in kajakaši.

  04.05.2016
Maraton se seli v Kobarid

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti