Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.05.2016

Kljub vremenu nekaj aktivnosti

Zadnji aprilski dnevi so presenetili z obilico novega snega. Sneg čez kolena je zbudil spomine na zimske mesece, snežne razmere so bile namreč precej podobne februarskim. Za plezanje grap je bilo snega po padavinah preveč. Vzponi so bili še možni na začetku tedna, kasneje pa je bilo več užitka na smučeh. Pri nas sta v začetku tedna člana AO Cerkno preplezala Miklavževo grapo (50/40°, M3, 350 m) v Raskovcu. Nad Jezerskim pa sta plezala člana ŠD Freeaproved in sicer po Grapi med Skuto in Štruco. Razmere so bile raznolike. Plezala sta tako po škripavcu in ledu kot po od pomladanske odjuge posušeni skali.

►Nad Jezerskim. Vir: ŠD Freeapproved

Kilavo vreme je nekoliko zatrlo tudi plezalno dogajanje v plezališčih in obmorskih stenah. Čeprav se je tudi pretekli teden plezalo v Paklenici, Arcu, Omišu in še kje.

Alpski velikani

Na zahod se je odpravilo kar nekaj skupinic z željo doseči katerega izmed štiritisočakov ali preplezati lepo ledno linijo.  Razmere so se povsod po Alpah z ohladitvijo precej spremenile, zato plezalnih vzponov ni bilo veliko. Večkrat sta bila peš ali na smučeh obiskana Gran Paradiso in skupina Monte Rose. Edine plezalne vzpone smo zasledili nad Chamonixom, kjer sta plezali navezi AO Kozjak in AO Domžale. Dejan Korez in Nejc Štumberger (oba AO Kozjak) sta 28. aprila plezala v Pointe Lachenal smer Goulotte Pellissier (TD-, 85°, M5, 220 m), naslednji dan pa še Cher Couloir (D+, AI4, 80°, 350 m). V drugi smeri jima je družbo delala domžalska naveza Aleš Ipavec-Niko Muhič. Ostalih smeri zaradi velikih količin novega snega navezi nista plezali. 

Ledna smer pod Kaninom

Ledni slapovi so v letošnji z ledom šibki sezoni že davno prešli v tekoče agregatno stanje. Kdor ni obiskal tujine je nanje zagotovo že davno pozabil in se predal ostalim naravnim dobrinam, medtem pa se je le dober teden nazaj v podzemlju Kanina odvil nevsakdanji vzpon čez vhodno vertikalo Brezna pod velbom. Trije italijanski plezalci so preplezali 300 metrsko ledno smer z ocenami med WI 5 in 6 ter M7 na izhodu. Dostopili so po fiksnih vrveh, za vzpon pa uporabili le alpinistično tehniko. Pri zahtevnem dostopu so pomagali tudi slovenski jamarji. Več...>

Za konec posredujemo članek o Anteju Mahkoti in njegovem delu...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti