Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V krilih na vršace

Nedeljski dnevnik: Ženske iz plemena Aymara, ki živijo v okolici gore Huayna Potosi v Boliviji, 

... so znane nosačice in kuharice alpinistov, ki skrbijo tudi za bazne tabore. V zadnjem času pa jih vse bolj mika alpinizem za lastno veselje - tako si nadenejo dereze in vso preostalo nujno opremo ter se v tradicionalnih oblačilih podajo proti vrhovom.


PlanetMountain (27.04.2016):
Bolivian Cholitas climb the Andes to conquer emancipation


Friko (30.04.2016) - Uršula Novak: Emancipacija v Andih

Skupina žensk iz indijanskega ljudstva Ajmara, ki naseljuje zahodno Bolivijo in južni Peru, je dolga leta stala ob strani svojim možem, ki so delali v gorah kot vodniki, same pa so jim nudile podporo kot nosačice in kuharice. Zdaj pa se je skupina Bolivijk, ki so večinoma stare med 40 in 50 let, odločila, da si privoščijo nekoliko drugačno odpravo.

Ženske, ki se odpravljajo v gore v svojih tradicionalnih pisanih oblačilih, želijo pripomoči k emancipaciji v tem delu sveta, svoj načrt pa so pripravljale kar dve leti. Odločile so se, da bodo osvojile osem vrhov z višino nad 6.000 metri - in doslej so že osvojile Acotango, Parinacoto, Pomarapi, Huajna Potosi ter Illimani. Najmlajša v skupini je razkrila, da so njene največje sanje, da bi razvila bolivijsko zastavo na najvišji gori v Južni Ameriki, na Aconcagui.

Kaj žene te zagrižene ženske, ali kot jim pravijo v španščini, "cholitas"? Predvsem radovednost in dokazovanje, da ženske v gorah niso nujno zgolj kuharice in pomočnice moških, temveč dejansko zmorejo marsikaj.

Nedeljski dnevnik, 27. april 2016


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti