Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje z Mrežc in Debelega vrha

Silvo Baznik: Pokljuka, eno najlepših izhodišč za turne smučarje, nas je pričakala v soncu in aprilskem snegu in kot običajno nas tudi tokrat ni razočarala.

Avtomobila parkiramo tik ob cesti pred biatlonskim centrom in se pripravimo za turo. Takoj naredimo nekaj fotografij in stopimo na smuči ter v gozd. Sprva gremo po gozdni cesti, nekoliko višje zavijemo desno v gozd in mimo številnih smrek dosežemo Krucmanove konte, kjer se nam odpre pogled na Mrežce in Debeli vrh, ki sta naša današnja smučarska cilja, a do tja ni niti blizu niti zelo daleč.

Zato se hitro odpravimo po gozdni zasneženi cesti, ki se v glavnem rahlo vzpenja in ko preide v spust postanemo pozorni in ko cesta ostro zavije desno proti pobočju Pod Lipanco, zapustimo cesto in se usmerimo v strmo pobočje. Prijatelj sprva dela kratke in strme leve in desne vzpone in nas popelje visoko skozi gozd na južni greben gore, kjer ga zamenjam in kolikor je mogoče strmo naravnost navzgor popeljem skupino na vršnji greben, kjer prečimo letno pot, ki pelje na Vrh Razora, a mi nadaljujemo po grebenu proti severu.

Sneg je tu omehčan, sonce nas je poleg strmine dobro ogrelo, a korak je še vedno svež in razgledi so vedno lepši. Gozd je za nami, odprto pobočje nudi čudovite trenutke s prelepimi Julijci.

Do tu smo utirali svojo gaz, od tu dalje pa smo že na včerajšnji smučarski gazi turnih smučarjev, ki so prišli in odsmučali na Lipanco. Naša skupina se je medtem na strmem vzponu razpolovila in tako v prvi skupini kmalu dosežemo vrh, kjer snamemo smuči, pospravimo kože in se okrepčamo iz nahrbtnikov, ko pride naša druga polovica. Ni kaj, današnji razgled je prekrasen. Gore so kot na dlani, dolina Krme nima megle, Karavanke in avstrijske gore so lepo vidne, z Rjavine zgrmi nekaj plazov, ki prekinejo gorsko tišino, pod nami je Lipanca z Blejsko kočo in za njo v daljavi planina Zajavornik. S pogledom grem naprej, daleč so južnobohinjske gore, pred njimi Viševnik, Kačji rob, Mali in Veliki Selišnik, Srenjski preval, Mali in Veliki Draški vrh, za njim Tosc, Vernar, Zgornja Krma, Triglav in še bi lahko našteval, a vrnimo se na Mrežce na višino 1965 m, kjer vesela druščina pripravi smuči za smuko z vrha.

Smučamo proti zahodu, sneg ima nekaj skorjice, ki pa preveč ne moti, ko smučamo na Zgornji Razor. V dolinici naredijo kolegi postanek, jaz pa odsmučam s prečenjem nekoliko višje, da ovekovečim trenutke, ko gredo kože ponovno na smuči in se kolona pomakne proti meni.

Skupaj nadaljujemo vzpon in nato prečenje predvrhov, si ogledamo strmo severnovzhodno steno, stopimo levo in prečimo strmino, se povzpnemo v naslednje pobočje in nato dosežemo vrh, drugi današnji smučarski vrh, Debeli vrh. Smo tri metre nižje od prejšnjega vrha, a zato razgled ni prav nič manj veličasten. Zadnje sneženje je sicer podaljšalo možnost smučanja, a ruševje že gleda iz snega in sonce bo poskrbelo za hitro tanjšanje bele odeje.

Dobre volje naredimo “desetminutno” okrepčilo, pripravimo smuči, naredimo nekaj fotografij in pričnemo smučanje z vrha. Smučamo po vzporedni dolinici z Zgornjim Razorom, kjer je nekaj strmejših predelov in nato skozi gozd še vedno strmo navzdol do gozdne ceste s sledovi našega jutranjega vzpona. Cesta nas popelje v dolinico pod Malim Selišnikom in naprej do Krucmanovih kont, kjer se zberemo skupaj na soncu, preden se podamo na smuko skozi pokljuške gozdove.

Smuka skozi gozd je relativno hitra. Smreke ustavljajo sončne žarke in sneg je hitrejši. Hitro smo na Rudnem polju pri avtomobilih, od koder gremo do hotela, ki je zaprt in zato se odpeljemo na Zatrnik na jedačo in pijačo in kjer zaključimo današnjo turo ter se odpeljemo na svoje domove.

Na tej turi so se potili, vriskali in se trudili Ajda in Tina, dva Andreja, Avgust, Uroš, Rado in Silvo, ki vam želimo veliko užitkov v naših gorah.

   
   
   
   
   
   
   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti