Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po Srnici

Delo - Blaž Močnik: ... se bodo lahko preganjale tudi družine

Pustolovski park Pohod, trening, plezanje in via ferrata – Malo ponudbe za manj zahtevne – Niša tudi varovane poti

Bovec – Težko bi našli primernejši kraj za lekcijo skorajda popolne alpinistične izkušnje premagovanja sten in sotesk po varovalni jeklenici, kot je soteska Srnice ob vasi Plužna pri Bovcu. Od jutri bo tam deloval istoimenski pustolovski park z zadostno adrenalinsko dozo, a dovolj zmerno tudi za družinske obiske.

Takšen model doživljajskih parkov, ki so jih razvili Francozi, je v glavi od študentskih let preigraval Bovčan Jure Črnič, priložnost pa je zagrabil pred dvema letoma, ko je zaradi zaprtja Hotela Kanin ostal brez službe. Ko je po letu dni iskanja vendarle dobil naravovarstvena in druga dovoljenja, sta se s partnerko Nelo Vitez lotila podviga. Po treh mesecih dela zdaj Pustolovski park Srnica po opravljenem pregledu in z evropskim certifikatom o ustreznosti pričakuje prve goste.

»Namenjen je ljubiteljem narave in adrenalinskim navdušencem, čeprav zadnjim ne bo kakšna ekstremna izkušnja. Ovire niso tako visoke, saj je park namenjen tudi družinam z otroki nad deset let,« je povedal Črnič. Tako se obiskovalci ne bodo povzpeli več kot deset metrov nad tlemi in na varnem mestu z jeklenice le enkrat odpeli obe varovalni popkovini hkrati. Celotna trasa je dolga tristo metrov, skoraj polovica je gre skozi ozko sotesko. Vanjo je nameščenih 16 žičnatih, lesenih, letvenih in mostov iz gurtne, enega pa je podarila kar mati narava. V enem obisku, ki ga sestavljajo pohodni del, trening poligon, plezalni del in via ferrata, bosta gostila največ osem obiskovalcev, ogled pa bo trajal uro in pol ali več. Črnič pravi, da bo zadovoljen, če bo letos sprejel tisoč gostov, vrednosti naložbe pa ni razkril: »Za nekoga, ki nima službe, je kar velika.«

Park je ob kraškem potoku Gljun, čigar letna povprečna temperatura ne doseže šestih stopinj Celzija. Nedaleč je jama Srnica, še največ zanimanja pa prevzame slap Virje, medtem ko območje preči še pohodna pot Alpe–Jadran. »Za takšen park bi težko našli boljšo lokacijo. Dolina ima veliko ponudbe za bolj izkušene obiskovalce, za družine pa relativno malo. Ugotovitev vnašamo v strategijo razvoja turizma, zato je Srnica zelo dobrodošla. Gre za kratko in lahko dostopno izkušnjo, ki pa je še vedno dovolj vznemirljiva za širši krog,« je ocenil direktor Lokalne turistične organizacije Bovec Janko Humar.

Direktor meni, da je na Bovškem in v Sloveniji več kot dovolj možnosti za postavitev zahtevnejših varovanih poti v naših gorah. »Povpraševanja je zdaj zares veliko, vendar zainteresiranim nimamo česa ponuditi. To je tržna niša, ki ima potencial. Kanin ima za divje ferate ugodne razmere, denar za to pa bi lahko našli v čezmejnih razpisih,« pravi.

Na Kanin spet julija

Nedaleč stran od Plužne je včeraj ves dan preletaval helikopter, ki je delavcem na krožnokabinski žičnici dostavljal obnovljene kolesne baterije. »Končno lahko rečemo, da stvari postavljamo na svoje mesto,« je dejal bovški župan Valter Mlekuž. Čeprav zaradi počasne dobave rezervnih delov francoskega proizvajalca Poma dela zelo zaostajajo, je ponovni zagon dostavne žičnice predviden v začetku julija. »Spoprijeti smo se morali s tisoč in eno težavo, ki jih nismo predvideli. A bomo vse tudi premagali,« je prepričan.

Blaž Močnik  


Facebook - Janko Humar, 25.04.16:

Nela in Jure sta z novim pustolovskim parkom Srnica prispevala nov, atraktiven in zabaven kamenček v bogat mozaik bovške outdoor ponudbe. Želimo jima vse najboljše in ne dvomimo, da bo projekt uspešen.

 

 26.04.2016
Po Srnici se bodo lahko preganjale tudi družine


300 metrov meri proga v adrenalinskem parku

130 metrov je poteka skozi sotesko

70 metrov sta dolga spusta z jeklenico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti