Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 14.04.16

Primorski dnevnik: 2. Pomladni pohod SK Devin; Tura od Cola do Hublja,...

2. Pomladni pohod SK Devin

Drugo nedeljo v aprilu namenjajo pri SK Devin vsako leto tradicionalnemu pohodu, ki odpira sezono Planinskega odseka SK Devin. V nedeljo je tako potekal 2. Pomladni pohod po stezi Mirka Škabarja iz Praprota v Repen. Škoda, da so isti dan zbrale za svoje pohodniške pobude tudi druga manjšinska sorodna društva in niso upoštevala, da je SK Devin prvi med vsemi izbral že skoraj 30 let prav ta dan, ki sovpada s spominom na bivšega požrtvovalnega člana Mirka Škabarja. Kljub temu so letos našteli lepo število ljubiteljev narave, med temi je bilo kar preko 70 oseb, ki so se prvič udeležili te pobude.
Po zgledno markirani poti, ki jo vsako leto ureja Aljoša Škabar, so se pohodniki podali na kar 18 km dolgo pot, ki poteka tik ob meji in dosega znane razgledne točke na vrhovih naših gričev. Ob prihodu na cilj v Kočo pod Rupo so bili vsi tisti, ki so se letos prvič podali po tej kraški poti, res navdušeni ter se zelo pohvalo izrazili o izbrani lokaciji ter brezhibni organizaciji ter spodbudili organizatorje, da se to zabeleži in da se bodo z veseljem še udeležili tega spomladanskega pohoda, saj je za mnoge bilo pravo odkritje.
SK Devin je vsem ponudil okrepčilo in ob dobro založenih mizah v Repnu, se je popoldan nadaljeval v prijetnem vzdušju. Pričakovali so tudi trenutek nagrajevanja, ko je vse prisotne pozdravil predsednik SK Devin Dario Štolfa, ki je tudi navdušen hribolazec. Pri nagrajevanju je sodeloval dolgoletni član in bivši predsednik Frančko Briščak, ki si je pred tolikimi leti zamislil ta pohod in še vedno aktivno pri njem sodeluje s pripravo čaja ob startu in na pol poti pohoda.
Najprej so nagradili s priznanjem Viviano Bukavec, ki je z letošnjim letom opravila že 18. pohod po stezi Mirka Škabarja. Nato so bili na vrsti najmlajši: osemmesečna Katarina Novak je prejela simbolično nagrado, pokala sta bila deležna najmlajša udeleženka Asja Strani, najmlajši udeleženec Tommaso Dagri in skakača je prejel tudi Niko Glavina, ki je le mesec dni starejši, vsi trije dopolnjujejo v letu 2016 šest let. In pa še najstarejša udeleženca, ki se že vrsto let udeležujeta tega kraškega pohoda, in sicer Marija Poropat in Slavko Slavec. Pokal za mladinsko skupino je prejela kraška skupina Čau-Grazie s 13 člani, za najštevilčnejšo skupino pa skupina Baby Sprint Devin s 16 prijavljenimi udeleženci.

Tura od Cola do Hublja

Kot načrtovano smo se pohodniki SPD Trst v nedeljo podali na zanimivo turo od Cola do izvira Hublja po tako imenovani Angelski poti. Pot smo začeli na Colu, steza nas je peljala po gozdu in po uri zmerne hoje premagali 335 višinske razlike in prispeli na vrh Kovka. Burja je pošteno brila in bila naša spremljevalka po celem grebenu. Od Kovka smo sledili poti, ki se rahlo spušča po razglednem robu Rebri in Podrte gore proti Otliškemu oknu. Med potjo smo si poleg lepih razgledov Vipavske doline občudovali prvo cvetenje avriklja in spomladanskega svišča. Pred nami se je ves čas bohotal v soncu mogočni Čaven. Po dobrih treh urah smo prispeli do Okna, kateremu pravijo tudi Luknja, legenda tako govori o nastanku okna: hudič je slišal, da je pod Čavnom skrit zaklad, da bi prišel do njega, je želel Čaven prestaviti. Vendar se mu je pripetila nesreča, z glavo je udaril ob Otliško reber in z rogom izvrtal luknjo v skalo.
V bližini okna smo si ogledali Kamnito spiralo, ki jo je izdelal mladi arhitekt Damjan Popelar. Kamniti polž, tako ji pravijo domačini je poln simbolnih pomenov, na eni strani ima središče, druga stran pa vodi v neskončnost. Pri ustvarjanju je uporabil kamenje iz ogromne grublje (kupa kamenja, ki so ga ljudje pri čiščenju okolice zmetali v vrtačo) napravil kamnito skulpturo, ki se iz vrtače izvije k svetlobi in stožcu, svojemu stražniku.
Sledil je še spust pod Otliškem oknom do izvira Hublja, kjer smo si privoščili kosilo v prijazni gostilni. Zahvaliti se mora mo Bernardu, ki nas je skrbno vodil po tej prelepi poti. Hvala tudi šoferju društvenega kombija Francu, ki nas je varno pripeljal domov.

Pohod na Orožnovo kočo

24. aprila se bodo člani Slovenskega planinskega društva Trst podali na Bohinjsko stran in sicer na planino pod Liscem. Orožnova koča leži na obronku planine za Liscem pod Črno prstjo v Južnih bohinjskih gorah na višini 1346 metrov. Koča je bila zgrajena leta 1894 kot prva planinska koča. Pred 70 leti je pogorela in obnovili so jo leta 2006. Planina ima lep razgled proti severu od grebena Tičaric in Zelnaric (nad dolino Triglavskih jezer), Kanjavca, Mišelj vrha, Triglava, Viševnika, do grebena z Debelim vrhom nad planino Lipanco nad dolino Krmo). Preko njih nas pozdravljata Rjavina in Luknja peč, bolj proti vzhodu pa še Golica v grebenu Karavank.
Tu se prepletata mediteransko in celinsko podnebje, zato rastejo številne redke rastline: gorski pelin, murke in endemit slovenskih Alp - Alpska možina. V letu 2012 sta prizadevna člana PD Bohinjska Bistrica, Branko Zupan in Ivan Veber prvič označila botanično pot in cvetje z ličnimi tablicami na zgornji poti med Orožnovo kočo 1346 m in Zgornjo piano (planine za Liscem) 1550 m pod severnim ostenjem Črne prsti. Lahko si ogledamo več kot 100 vrst različnega planinskega cvetja in grmovnic.
Planinci bodo štartali iz vasi Ravne nad Bohinjsko Bistrico, do koče je dve uri zmerne hoje. Pohod ni zahteven in je primeren za vse. Nujna je planinska oprema. Odhod iz Bazovice ob 6.30, za morebitne informacije naj pokličejo na št, 040220155 (Livio) ali 3452420325 (Mauro).

Predavanja v Barkovljah ne bo

Slovensko planinsko društvo Trst sporoča, da je predavanje agronomke Magde Šturman »Po Čilu in Andih, moji vtisi o krajih, ki so postali moj dom«, napovedano za nocoj, četrtek, 14. aprila, ob 20.30 v prostorih Kulturnega društva Barkovlje, Ul. Bonafata 6, preneseno na poznejši datum.

Prijateljstvo brez meje 2016

Slovenski planinci s Tržaškega, Bistriškega in z Reke se bodo v nedeljo, 17. aprila, srečali na območju Reke, točneje ob lovski koči Lisac (med Klano in vasico Lisac), na 11. srečanju, ki so ga poimenovali »Prijateljstvo brez mej«. Letošnje srečanje je organizirala Planinska skupina Bazovica z Reke. Pripravila je kar tri pohode različne težavnostne stopnje. Pohodom bo sledilo prijateljsko druženje. Tržaški pohodniki se bodo podali do Lovske koče Lisac z avtobusom. Odhod avtobusa ob 7.30 iz Trsta, Trg Oberdan, oziroma ob 7.45 iz Bazovice (na Vagi).

Planinska skupina »drugače mladi«

Pomlad - najlepši čas za uživanje v naravi - je tu.
Planinska skupina SPD Trst »drugače mladi« vas vabi, da se jim pridružite in skupaj doživite prebujeno naravo.
Vabijo vas, da pridete, praviloma, vsak prvi in tretji četrtek v mesecu v BoIjunec, v društvene prostore. Avtobus iz Trsta, št. 41 pelje ob 8.30 uri zglavne postaje in je v Boljuncu okrog 9. ure. Posamezni izleti bodo še posebej objavljeni v tej rubriki. Vse informacije: Paolo Raseni, štev. telefona: 040775312 (v času kosila ali zvečer po 20. uri). Tokrat vas vabijo na zanimiv izlet v severni del parka otoka Cona - Isola della Cona - Casoni Quarantia, ki bo 28. aprila. Zbor udeležencev bo na parkirišču bovlinga v Devinu ob 9. uri, od tu se z osebnimi avtomobili odpeljemo do Marine Julije. Nato se podamo peš proti jugu po obrežju (Riva Lunga in Alberoni), kjer se bomo zaustavili na opazovalnih točkah ter nadaljevali preko kanala (Canale Quarantia) in si ogledali »casone«- stare ribiške hiše. Lahke hoje po urejenih poteh bo skupaj 8 km.

Vabilo na 68. občni zbor SPDG

V mali dvorani Kulturnega doma bo v četrtek, 21, aprila, potekal 68. občni zbor Slovenskega planinskega društva v Gorici, ki je bilo ustanovljeno daljnega 1911. leta, obnovljeno pa v decembru leta 1945. V januarju leta 1946 se je začelo dejansko delovanje. V razgibanem obdobju povojnega urejanja meja in vzpostavitve novih razmer v letu 1947 se je delovanje nekaj časa zaustavilo, vendar pa so takratni člani krizo uspešno premostili. Pokazatelj krize je tudi dejstvo da zaradi težav leto in pol ni bil sklican občni zbor. Tako je letošnja skupščina le 68. po vrsti. Okrogle obletnice obnovitve dejavnosti se bodo planinci na primeren način, z glasbenimi vložki in recitacijami spomnili na četrtkovi skupščini. Ob tej priložnosti bodo šestim članom izročili tudi priznanja Planinske zveze Slovenije. Občni zbor bo ob 20.30 v drugem sklicu.

Enotedenski izlet v Apenine

Po lanskem spoznavanju Romunije gorskega sveta in zanimivosti v Romuniji bodo goriški planinci v juniju obiskali osrednji del Apeninov in sicer gorsko območje med Velinom in Sirentejem, med Aquilo in Rimom, pa tudi vrsto kulturnih in zgodovinskih znamenitosti ter spomenikov: mesto Aquila, Celano, planoto Čampo Imperatore pod Gran Sassom, slapove La Marmora, znamenito in z etruščansko kulturo povezano mesto Orvieto, Assisi, Sieno in pri Bologni Marzabotto, kraj ki ga je tragično zaznamovala druga svetovna vojna, ki pa je znan tudi po arheološkem muzeju in nahajališču mesta Misano, enega najsevernejših središč etruščanske kulture, ki je imelo trgovske stike tudi z našimi kraji. Štiri dni bodo udeleženci nastanjeni v hotelu na območju parka Velino/Sirente. Dve nočitvi sta predvideni v okolici Orvieta in Siene. Planinci bodo v tem času obiskali vrhova omenjenih dveh gorskih skupin, na višini nekaj nad 2400 metrov. Oba vrhova sta lahko dosegljiva. Za vzpon in sestop na Velim je treba računati na okrog pet do šest hoje, nekaj manj pa za Sirente. Začetek planinskih poti je na nadmorski višini okrog 1400 metrov. Potrebna običajna planinska oprema. Izletniki, ki se na planinski poti ne bodo podali bodo v omenjenih dneh obiskali Aquilo in Celano, imeli bodo na razpolago avtobus. Namestitev bo v hotelih v dvoposteljnih sobah. Za program so se pobudniki dogovorili v sodelovanju s turističnim uradom Alpetour, ki bo poskrbel za organizacijo in vodenje. Izlet bo od 22. do 28. junija, avtobus pa bo odpeljal iz Gorice. Za podrobnejše informacije in prijave (zaželeno do konca aprila): Vlado tel 3317059216 ali ali po el. pošti vlado.klemse@virgilio. it.

 14.04.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti