Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kariero zaključila z zmago

Gorenjski glas - Maja Bertoncelj: Športna plezalka Maja Vidmar je športno kariero zaključila tam, kjer jo je pri dvanajstih letih začela: v domači Škofji Loki.

To je bilo slovo od tekmovanj, še naprej pa ostaja v plezanju.

Škofja Loka - Škofjeločanka Maja Vidmar, ena najuspešnejših slovenskih športnih plezalk, je končala kariero, v kateri je dosegla dvanajst zmag na tekmah za svetovni pokal, dve medalji na svetovnem prvenstvu, 35 stopničk in enkrat prvo, dvakrat drugo ter dvakrat tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zadnjič se je v tekmovalno smer v nedeljo zvečer podala v domači Športni dvorani Poden v Škofji Loki.

Pripravili so ji poslovilno tekmo, na kateri se je v steni pomerila s šestimi tekmovalkami, ki so bile njene konkurentke med kariero: Polono Šantelj, Katjo Planinc, As jo Gosar, Lucijo Podlipnik (Franko), Katjo Vidmar in Mino Markovič. Maja je seveda zmagala - še zadnjič v karieri - in se na najlepši možen način poslovila od tekmovalnega plezanja. »Je že več kot eno leto, odkar sem končala s tekmovanji. Priznam, da mi je kar nekaj manjkalo, a se navadiš. Vedela sem, da bo počasi čas za slovo, a ko so bile tekme, se s tem nisem ukvarjala, saj sem bila osredotočena na tekmovanja. Po koncu sezone 2014 sem si vzela čas za razmislek in se v obdobju brez tekmovanj odločila, da je kariere konec. Uradno slovo je bilo v načrtu, a čas je šel hitro in prišlo je šele letos,« je pojasnila Maja Vidmar.

Plezati je začela leta 1997 v Plezalnem klubu Škofja Loka. »Stara sem bila dvanajst let. Plezanje me je povsem navdušilo in od takrat sem zavzeto trenirala,« se spominja. Kot članica mladinske reprezentance v športnem plezanju je že leta 2000 postala skupna zmagovalka evropskega mladinskega pokala. Leta 2002 je stopila v vrste članske reprezentance, istega leta dosegla prvi finale na tekmah za svetovni pokal in prav tako prvo medaljo v svetovnem pokalu - srebrno. Leta 2005 je v Šanghaju prvič zmagala na tekmah za svetovni pokal, leto pozneje pa je prvič, slavila na domači tekmi v Kranju, kjer je zmagala tudi leta 2007, sicer pa trinajstkrat nastopila v finalu, kar je rekord te tekme. Njeno leto je bilo 2007, saj je s šestimi zaporednimi zmagami, česar ni presegla še nobena druga tekmovalka, postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

Dve leti pozneje si je priplezala še zmago na svetovnih igrah in v skali preplezala svojo najtežjo smer, Attila lunga (8c+) z rdečo piko, ter leta 2010 smer Humildes pa časa (8b+) na pogled.

Poslovila se je od tekmovanj, ne pa tudi od plezanja. »Plezanje ostaja del mojega življenja. Nimam pa kakšnih konkretnih ciljev. Plezam zase, pomagam fantu Anžetu Štremflju, ki ima plezalno šolo v Kranju. Pomagam tudi v reprezentanci. V plezanju ne zmanjka izzivov,« je zaključila.

Maja Bertoncelj  

  05.04.2016


Darilo ob tekmovalnem slovesu: šest oprimkov za šest zaporednih zmag v svetovnem pokalu, kar ji je uspelo v sezoni 2007.
Foto Gorazd Kavčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46083

Novosti