Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vitranc

Silvo Baznik: Ujeta v časovno past, se zjutraj odločiva za smučanje z Vitranca in tako se pripeljeva do spodnje postaje smučišča v Podkorenu.

Prvi pogled na smučišče da vedeti, da bo mogoče smučanje kljub nekaj kopnin. Sneg je zjutraj pomrzjen tudi zaradi marčevske priprave smučišča za tekmo in zato poleg kož na smučeh pridejo prav tudi srenači. Pričneva vzpon in dokaj hitro napredujeva. Večkrat se ozreva nazaj in vsakokrat vidiva, da hitro pridobivava na višini. Vasica Podkoren postaja z višino manjša in manjša.

Napredujeva in doseževa zgornjo postajo sedežnice in od tu dalje je sneg južen in nič več pomrzjen. Strmina postane še bolj izrazita, ko stopava navzgor do roba gozda, kjer narediva nekaj ovinkov v gozdu in prideva na planjavo z dvema bajtma. Ena od njiju je Mojčina bajta, priljubljena turistična točka na Vitrancu. Malce postojiva in nato stopiva desno po grebenu proti vrhu. Potrebno je narediti malce vzpona, spusta, vzpona, spusta in končno vzpona na 1636 m visoki vrh Vitranca.

Na smučeh pustiva kože in tako se vrneva do razgledišča pri Mojčinem domu. Nebo se naju ni usmililo, še vedno je polno sivine in sonce sramežljivo in komaj opazno posije in tako tudi fotografije oddaljenih gora niso kaj prida. Pogled se ustavi na Martuljških gorah, Škrlatici, Dovškem Gamsovcu, Kotu pod Kriško steno, Prisanku, Kumlehu. Robičju, Mojstrovkah, Travniku, Šiji in Jalovcu.

Ob lepem in jasnem vremenu je obisk tega razglednika priporočljiv. Po odmoru pripraviva smuči in pričneva smuko skozi gozd na sprva ozek snežni pas pobočja in nato na vedno širše strmo pobočje, ki naju pripelje do zgornje postaje sedežnice. Tu srečava turnega smučarja iz Mojstrane in zapletemo se v pogovor o snežnih razmerah ter možnosti smučanja v tem času.

Po razgovoru odsmučamo po smučišču v dolino, kjer zaključiva turo pri avtu. Ravno dovolj časa nama je ostalo, da skočiva na pijačo v Dovjah in potem odhitiva proti domu.
 

   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti