Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Utrinki s Snežnika (15)

Dotik: Je ena pot in je tisoč in en način, kako po njej iti.

Skozi bukov špalir

Med hojo vedno lahko izberem, čemu posvetim misli. Danes deblom in krošnjam lepih dreves. Kako naj bom nanje pozoren, če imam pogled samodejno usmerjen na pot pod nogami? Z zavestjo in s počasnim korakom. Pri Gabrijelu stopim h krepki bukvi, ne vedoč, ali me je povabila ali ni. Zaradi občutka, četudi ne vem, ali je pravi. 'S hrbtom se naslonimo na drevo ... ' Zaradi nahrbtnika se k deblu stisnem z bokom. Pred nadaljevanjem ga objamem in mu na lubje dam poljub, čeprav tega nimam v navodilih.
 
   
 
V drugo izberem bukev, pri kateri se dobro počutim že s samim pogledom. Čas izleta vseskozi zapolnjujem z opazovanjem. Samo po sebi je razumljivo, da ne spregledam zanimive skale ob poti. Za dva sestopajoča je lepo dodelana kamnita postavitev le nepomembna kulisa. Ponovno sem pri visokih in slokih drevesih, ki pritegujejo močnejšo pozornost. Katero me bo povabilo k sebi? Ko bi mi vsaj nekako namignilo! Sunek vetra zamaje krošnjo bukve, h kateri me je prej vleklo.
 
   
 
Na grebenu piha močneje. Prstov na roki ne ogrejem več, čeprav sem tanjše rokavice zamenjal z debelejšimi. Še vedno se ustavljam in našo lepo deželo občudujem v zadnji dnevni svetlobi. Nad Slovenijo se mrači in moja zavest se krepi. Ne obstaja nič takega, kot je planinska zavest, obstaja le ena zavest. Ali je v človeku ali pa je ni. Vse druge vrste 'zavesti' so le voda na mlin organizacij. Domovina, prebudi se! V zadnji svetlobi pridem do vrat. Na polne tri ure sem raztegnil izlet in vsaka postaja mi je bila v užitek.
 
   
 
Naslednji dan obiščem nizke in tršate smreke, mimo katerih sem prejšnji dan hodil že v mraku in se zaradi vetra in mraza pri njih nisem ustavljal. Mimo sestopa manjša skupina, vendar se nihče ne zmeni za drevesa, mene le nekaj metrov proč od poti pa tudi ne opazijo. Veliko let sem bil zagledan le v skale, v strmine in velike višine. Kaj se nas ljudi, ko potujemo skozi gozdove, sploh še dotakne?
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Snežnik, 7. februar 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti