Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

PD Tolmin - 09.03.16

ponedeljek, 7. marec 2016, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1408

Zimski planinski večeri: 120 letnica Soške podružnice Slovenskega planinskega društva

V Tolminu se je po ustanovitvi Narodne čitalnice l. 1862 sprožil plaz ustanovitev slovenskih društev, različne, a vselej zvesto narodnobuditeljske vsebine, ki so mu sledili tudi ljubitelji gora.
Po osnovalnem shodu, ko so oblasti potrdile društvena pravila, je sledila formalna ustanovitev Soške podružnice Slovenskega planinskega društva (17. junija 1896).

Osnovna vodila za svoje delo so strnili v Pravilih: »Podružnici je namen: Spoznavati slovenske gore in planine, ter pospeševati in olajševati potovanje po Soški dolini, ter podpirati v tem smislu delovanje ʹSlovenskega planinskega društvaʹ v Ljubljani, čegar pravila imajo veljavo tudi za to podružnico
Teh osnovnih smeri delovanja so se prvi člani, ki so bili iz različnih krajev Posočja od Loga pod Mangartom do Gorice, držali z nadelavo številnih planinskih poti in gradnjo prvih objektov.
Podružnica je bila na višku svojega delovanja leta 1906, ko je štela 280 članov. Njeno delo je v celoti ohromila 1. svetovna vojna, ki ni prizanesla niti gorskemu svetu. Po vojni so zaradi poitalijančevanja v vseh zasedenih krajih Primorske nastopili težki časi za vsa slovenska društva.
Poskus obstoja planinstva v tem obdobju je bil ilegalni Planinski klub Krpelj, ustanovljen leta 1924.
Soška podružnica je podaljševala svoj obstoj do leta 1928, ko je bila ob aretaciji zadnjega predsednika in zaplembi arhiva tudi formalno ukinjena. V času do 2. svetovne vojne in med njo so hribe obiskovali posamezniki v okviru manjših neformalnih skupin skupin.
Planinsko društvo Tolmin s svojo razvejano dejavnostjo, ki jo je razvilo z obnovitvijo po 2. svetovni vojni, je kot dedič dolgoletne tradicije planinstva na Tolminskem organizator letošnjih počastitev tega pomembnega jubileja.
Prva, v kateri bo ob kulturnem programu podan pregled 120-letnega razvoja planinstva v našem kraju (diaprojekcija), bo 9. marca. Ob ustaljenem in dobro obiskanem programu planinskih večerov se obeta še en prijeten kulturni dogodek v spomin na nekdanjo podružnico, po njem pa krajše prijateljsko druženje.

Knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu, sreda, 9. marca, ob 19. uri.
Prisrčno vabljeni na naš peti planinski večer v letošnji zimski sezoni!

Oznake: ZGO

Komentiraj (1):

Lojze Budkovič, ponedeljek, 7. marec 2016, ob 10:53

Čestitke sosedom na južni strani mogočnega grebena Bohinjsko - Tolminskih gora.

eXTReMe Tracker