Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čakala bi jih težka noč

Primorske novice - Danijel Cek: “Ne bi jim bilo lahko, bili so mokri do kosti, premraženi in lačni. Glede na to, kako je sprva kazalo, se je končalo odlično,”

... o sobotnem iskanju pogrešanih istrskih planincev pod Snežnikom pravi vodja bistriških gorskih reševalcev Vlado Dekleva. Šest članov planinskega društva iz Pulja je ob enih popoldne pod Snežnikom brez vzroka skrenilo s poti, gorski reševalci pa so jih našli šele deset ur kasneje ob meji s Hrvaško.

SVIŠČAKI ► Sobotni izlet članov planinskega društva iz Pulja se je začel zapletati nekaj minut po eni uri popoldne, ko se je približno 35 planincev v manjših skupinah začelo spuščati z vrha Snežnika. Šesterica, med katerimi sta bili dve ženski, stari približno 50 in 30 let, ter štirje moški (najstarejši je imel okrog 60 let), je pri skali tik pod vznožjem Snežnika iz nepojasnjenega vzroka s steze zavila levo. Spustili so se po žlebu v smeri proti Grčovcu.

Njihovi kolegi so že zdavnaj prišli na Sviščake in ker ob pol sedmih šesterice še vedno ni bilo za njimi, so poklicali na pomoč. “Ne razumemo, zakaj so skrenili s poti. Snežna gaz je bila očitna, pred njimi so šli njihovi kolegi, pa tudi naši člani, ki so bili v soboto gor, so rekli, da je bila vidljivost zadovoljiva. Takrat ni še niti padalo, vreme se je poslabšala šele kasneje,” pojasnjuje vodja bistriških gorskih reševalcev Vlado Dekleva, ki je v soboto tudi vodil iskanje.

Po rešitvi še tri ure hoda

Na klic z regijskega centra se je odzvalo deset bistriških, devet ljubljanskih in en postojnski gorski reševalec. Na Sviščakih so se razdelili v tri skupine; prva je šla proti Grčovcu, druga proti Travnim Dolcem, tretja pa proti vrhu Snežnika. Ti so kakšen kilometer pod skalo, pri kateri so Istrani zašli, krenili v žleb proti Grčovcu in kmalu naleteli na njihove sledi. Reševalci so iskali v izredno slabih razmerah, saj je proti vrhu Snežnika snežilo, spodaj pa močno deževalo.

Šesterica se je medtem prebijala po snegu mimo Grčovca južno proti državni meji, na Mirinu so naleteli na tri obnovljene vikende in v enega skozi okno vlomili. V notranjosti so si zanetili ogenj, skuhali čaj in se malo pogreli. Tam so jih približno po enajsti uri zvečer našli tudi gorski reševalci. Enemu so posodili snežne krplje in jih pospremili proti Sviščakom, do koder jih je čakalo še tri ure hoda.

Zveze kot na Marsu

“Glede na tak obsežen krog po snežniških gozdovih so se kar dobro držali in so prišli na Sviščake v dobrem stanju,” ocenjuje Dekleva. “Očitno so bili v dobri kondiciji, bili pa so tudi relativno dobro opremljeni. Odločali so se precej logično, presenetilo nas je samo to, da so šli tako daleč. Pričakovali bi, da bi se prej ustavili. Sicer pa so nam njihovi kolegi povedali, da so dobri planinci.” Če jih ne bi našli, bi jih kljub zavetju očitno čakala težka noč, ker so bili vsi mokri in lačni. Lastnikom vikenda so na Sviščakih pustili opravičilo, v katerem so zapisali, da so pripravljeni poplačati morebitno škodo.

Dekleva dodaja, da so glavna težava pri iskanju pod Snežnikom slabe zveze. “Na tisti strani ni uporabna nobena radijska postaja ne telefon, popolnoma nič. Rešitev bi bil samo satelitski telefon,” razlaga. Štab na Sviščakih tako še tri ure po najdbi sploh ni vedel, da so jih našli, prav tako pa ne bi vedeli, če bi se kakšnemu reševalcu kaj zgodilo. “Glede na vse, se je odlično končalo. Ampak take zgodbe se pod Snežnikom očitno redno dogajajo,” je sklenil Dekleva. V iskalno akcijo so se vključili tudi cerkniški in bistriški policisti, ti so čakali na Gomancih.
DANIJEL CEK  

  29.02.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti