Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tudi Adam Ondra

V Teheranu se je 20. februarja končalo vsakoletno plenarno zasedanje Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC, gostila ga je Iranska zveza za alpinizem in športno plezanje), ki se ga je udeležilo 34 nacionalnih zvez članic.

Marco Maria Scolaris je na tiskovni konferenci izjavil: ''Verjamemo, da bo vseh pet športov sprejetih na olimpijske igre v Tokiu 2020. Ničesar še ne moremo reči o načinu tekmovanja, ker končna odločitev še ni sprejeta. Prepričani smo, da ima športno plezanje vse kvalitete: novost, svežino in mladost.''

Chris Sharma je že pred Adamom Ondro izjavil, da bi bilo kombinirano plezanje na olimpijskih igrah velika škoda. Ondra, najboljši tekmovalec v težavnostnem športnem plezanju v zadnjih dveh letih, je pojasnil svoje še bolj kritično stališče.
''Kombiniran način plezanja je velika tragedija za naš šport. Mislim, da bi bilo na olimpijadi čudovito plezati, toda, roko na srce, nobena druga izbira ne bi mogla biti slabša.
Žalostno je videti nekoga, ki se ukvarja predvsem s težavnostnim plezanjem, v smeri, narejeni za hitrost, in obratno – hitrostnega plezalca v težavnostni smeri. To je za plezalce neprijetno, ker gre za dva popolnoma različna načina plezanja.
Športniki bodo prisiljeni trenirati nekaj, kar ni njihova specialnost. Občinstvo bi rado videlo vrhunske predstave, kajne? No, zaradi takega načina bodo videli samo povprečne. Za povrh v tem ni nobenega smisla. Tekmovalno plezanje izvira iz plezanja v skali, kjer hitrost ni pomembna (razen v nekaterih izjemah, npr. v Nosu).

Pomembno je kaj plezaš in na kakšen način. Težavnostno in balvansko plezanje ustrezata tej filozofiji. Hitrostno pač ne. Prav tako ne odraža trenutnega stanja. Nikogar ne zanima, da bi se udejstvoval v vseh treh olimpijskih disciplinah, razen Seana (McColla). Zakaj naj bi nekaj, kar zanima samo enega človeka na svetu, postalo olimpijska panoga?

Na svetovnem prvenstvu 2014 v Gijonu nisem sodeloval v hitrosti. Zaradi tega nisem postal svetovni prvak v kombinaciji. To sem storil namenoma, ker se nisem strinjal s pravili. Mednarodna zveza za športno plezanje se je odločila za kombinirano plezanje, da ne bi bil nihče razočaran, toda vsaj jaz sem. Po mojem mnenju bi morale biti zvrsti ločene, torej samo težavnostno, samo hitrostno in samo balvansko plezanje; oziroma kombinacija težavnostnega in balvanskega bi bila veliko boljša kot kombinacija vseh treh.''

01.03.2016
Ondra: Combined Olympic format is the great tragedy for our sport

PDF: IFSC Plenary Assembly 2016 


02.03.2016
Adam Ondra: kombinace závodů v lezení na olympiádě je tragédie

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti