Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimska vaja

GRS Tolmin: Letošnja zima je muhasta in kar dolgo je trajalo, da so se po gorah napravile prave zimske razmere. Tudi vremenska napoved ...

... za ta vikend ni bila najbolj obetavna, a smo na to reševalci že navajeni. Tako smo se v soboto, 27. februarja, zjutraj z vso potrebno opremo odpravili iz Tolminskih Raven na planino Razor.
Na petih različnih deloviščih smo obnavljali znanje zimske tehnike reševanja. Sestavljanje in priprava Akija za spust, izdelava sidrišč in štafetni spust, prerez in preizkus trdnosti snežne odeje, iskanje zasutega s pomočjo lavinskih žoln in izkopavanje ponesrečenca iz plazu so bile osnovne točke usposabljanja.

Po osvežitvi znanja na delovnih točkah smo vsi skupaj opravili še vajo iskanja in reševanja zasutih v plazu. Vodnik je s svojim zvestim štirinožnim spremljevalcem hitro pokazal, zakaj je pomoč lavinskih psov nepogrešljiva pri iskanju zasutih v plazu. Po iskanju preostalih zasutih s pomočjo lavinskih žoln, je bilo organizirano še sistematično iskanje s pomočjo sondiranja.

Tokrat so postajni inštruktorji podajanje znanja prepustili kandidatom za inštruktorje, ki jih v kratkem čaka izpit pred komisijo in jim je bila ta vaja le ena v nizu usposabljanj.

Vaja je minila v pravljičnem zimskem vremenu, saj je že od jutra močno snežilo. Po obvezni analizi smo se na toplem v koči okrepčali ob obilnem in odličnem kosilu, ki so ga pripravili marljivi člani Planinskega društva Tolmin.
Miljko Lesjak GRS Tolmin

...02.2016 
Zimska vaja – GRS Tolmin

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti