Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Devinske stene

Primorski dnevnik: Devinske stene: plezanje usodno za Maurizia Rozzo

NABREŽINA - Odstop predsednika občinske komisije za okolje
Devinske stene: plezanje usodno za Maurizia Rozzo

Športno plezanje po Devinskih stenah je zahtevalo svojo prvo ... žrtev: devinsko-nabrežinskega svetnika Maurizia Rozzo.
Svetnik mešane skupine je odstopil z mesta občinske komisije za okolje iz protesta, ker je občinska uprava z odredbo z dne 18. februarja dovolila športno plezanje na omejenem območju naravnega rezervata Devinskih sten, in sicer v bližini Devinskega grada.
Odstop je pred štirimi dnevi najavil po elektronski pošti občinskim uradom.

Devinsko-nabrežinski župan Vladimir Kukanja je včeraj izdal tiskovno sporočilo, v katerem je obširno pojasnil, zakaj je občinska uprava dovolila športno plezanje na omejenem predelu Devinskih sten.
27. januarja je bil na deželnem vestniku objavljen pravilnik naravnega rezervata Devinskih sten, ki ga je bil lani odobril občinski svet in ga je deželna uprava sprejela. Po objavi se je sestal tehnično-znanstveni odbor upravitelja naravnega rezervata in - prav na podlagi odobrenega pravilnika - vzel v pretres možnost športnega plezanja na območju Devinskih sten v bližini Devinskega grada, to je tam, kjer so se v preteklosti že urili v športnem plezanju, o čemer pričajo klini v steni. Izvedenci so pregledali območje, ki meri v dolžino le kakih 50 metrov (medtem ko merijo Devinske stene v dolžino dober kilometer) in ugotovili, da tam ne gnezdijo ptice. Še posebej so pazljivo preverili, ali bi plezanje motilo sokola selca.
Raziskava je pokazala, da slednji ne gnezdi na tistem območju, temveč drugje, v smeri proti Sesljanskemu zalivu.

Tehnično-znanstveni odbor je posredoval svoje ugotovitve občinski upravi. Prav na podlagi teh ugotovitev je župan Kukanja 18. februarja izdal odredbo, s katero je dovolil športno plezanje na omejenem odseku Devinskih sten. V njej pa je izrecno zapisano, da bo prepovedano nameščanje novih klinov v steno, obenem pa je bilo v dokumentu napovedano, da bo odredba preklicana, v primeru ko bi se izkazalo, da športno plezanje moti ptice v Devinskih stenah.

Rozza je po objavi odredbe zagnal vik in krik, češ da naj bi bil postavljen pred izvršeno dejstvo. Zato je tudi odstopil z mesta predsednika občinske komisije za okolje.

Tehnično-znanstveni odbor naravnega rezervata Devinskih sten (katerega član je tudi predstavnik okoljevarstvenih organizacij ...) se je včeraj ponovno sestal in spet preveril »upravičenost« županove odredbe o športnem plezanju, ter ocenil, da prvi občan z ukrepom ni kršil pravilnika naravnega rezervata Devinskih sten.

Ob tem pa se zastavlja tudi politično vprašanje. Rozza, ki je bil izvoljen na listi Sel, a je nato zapustil stranko, je še predstavnik levosredinske večine, ali ne? O tem bo v prihodnjih dneh potekala razprava v koalicijskih vrstah. (mk)

27.02.2016


Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti