Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Maltatal

Na tiskovni konferenci v Celovcu: ... Pet izmed najlepših slapov naj bi bilo v bodoče zaprtih za ledno plezanje Se nadaljuje: NP Visoke Ture ...

Samovolja lastnika, iz Avstrije prispele žalostne novice ...

Komisija za gozdarstvo gospodov Zundel je pri BH Spittal (Bezirkshauptmannschaft) vložila zahtevo za novo zaščiteno območje na področju sten Kesselwände v Maltatalu. Pet izmed najlepših slapov bi naj v bodoče bilo zaprtih za ledno plezanje. Pod pretvezo zaščite divjih živali, bi naj v bodoče bili plezalci, gorniki in rekreativci vse bolj izključeni iz tamkajšnjega naravnega okolja. Ne le v kraju Malta, ampak v celotnem okrožju Spittal.

"To bi bil hud udarec za razvoj turizma v naši regiji!" sporočajo domačini. Skupaj s predstavniki Avstrijske planinske zveze (Alpenverein), so medije danes obvestili o tem dramatičnem razvoju. Poročilo bo ob 19. uri na ORF2 v oddaji "Kärnten Heute".

Vir: povzetek sporočila lastnikov apartmajev 


Predlagano mirno območje v dolini Malte pod krinko ohranjanja narave?

V avstrijski gorniški vasici Malta se lokalni prebivalci množično branijo proti nameri lastnika zemljišča 3000 hektarjev velikega posestva, na katerem želi smešno majhen del zemljišča spremeniti v mirno območje in to prav tisti del kjer se nahajajo slapovi za najboljše ledno plezanje v dolini Malte.

Primer na zahodni strani tritisočakov, v vnaprej odobrenem mirnem območju v dolini Seebachtal kaže na to, da ekološki temelji niso bili razlog za pozitivno odločitev v prid tamkajšnji mirni coni. Vloga okrožnega načelnika Spittal na Dravi, ki je strasten lovec in tudi sam lovi v rajonu Seebach, daje precej dvomljiv videz sprejeti odločitvi.

Avstrijska planinska zveza ÖAV ki igra pomembno vlogo pri varovanju narave in občina Malta sta sedaj vložile vse napore proti načrtovanem mirnem območju v Maltatalu. Strokovna komisija, ki je pripravila vodnik za ledno plezanje v Maltatalu ta prizadevanja podpira in želi prispevati k temu, da dostop do plezalnih smeri v ledu v tej dolini ne bo ogrožen pod krinko varovanja narave.

Več na: Alpenverein ortet Behördenwillkür (Alpenverein odkriva samovoljo oblastnikov)


S Tirolske poročajo, da imajo tudi pri njih strogo varovana območja, vendar po zagotovilih lovcev lahko ledni plezalci prosto plezajo in se gibljejo do 100 metrov ob strani slapu brez kakršnih koli omejitev, po izjavah lovcev s tem ne ogrožajo živali. Po besedah komentatorjev na spletu, ure na avstrijskem koroškem tečejo v drugo smer, saj nekateri posamezniki (lovci) vse od začetkov lednega plezanja poizkušajo neupravičeno ustoličiti prepoved tega športa pod krinko naravovarstvenikov.


02.03.: Zanimiv razvoj dogodkov je objavil časopis Kleine Zeitung. Tudi Nacionalni park Visoke Ture ostro nasprotuje enostranski zahtevi lastnika po spremembi statusa zemljišča in zahteva vlogo stranke v postopku. Poziva, da ima pravico do soodločanja in da bodo pomagali spremeniti Zakon o lovstvu. Istočasno ÖAV postavlja pod vprašaj dvomljivo mnenje okrajne oblasti.

Se nadaljuje ...

24.02.2016 15.30
MALTATAL - tiskovna konferenca v Celovcu (Mijo Kovačević)


 

Predlagana prepoved zajema slapove: Strannerbach Fall, Gamseck, Wintasun, Superfeucht die Ecke ...
Vir: Kletterführer/Climbing guidebook "Maltatal"

Vir: alpenvereinn.at, foto Stefan Lieb

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "Maltatal"

Franci Savenc,

Mijo, 03.03.16 14.02: Kot kaže imajo tam jagri neke na svojo kožo pisane zakone, ki povsem izključujejo ostale uporabnike naravnega okolja. Ampak sedaj, ko se je vmešal največji nacionalni park, se jim (jagrom) verjetno ne bo izšlo tako enostavno. Meja naravnega parka je tam čisto v dolini Malte, sprememba pa bi se naj zgodila višje v osrčju parka tik ob glavni cesti. Ko so slapovi zaledeli, živalim tisti teren itak ni zanimiv saj je zanje neprehoden. Vse kaže na to, da želijo jagri samo zapret slapove pred javnostjo, brez enega konkretnega razloga. Že do sedaj so bile stroge omejitve, časovne kot tudi gibanje izven slapov strogo prepovedano - dol samo z abzajli po slapu ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti