Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski svet - 18.02.16

 18.02.2016

 

sobota, 20. februar 2016, ob 05:29, Mitja Gleščič, ogledov: 758

Primorski dnevnik: Planinska zveza Slovenije;okolju in družinam prijazne planinske koče

Planinska zveza Slovenije;okolju in družinam prijazne planinske koče
Slovenska planinska društva upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega je 163 oskrbovanih planinskih koč. Planinska zveza Slovenije (PZS) je doslej 40 med njimi podelila certifikate, da so bodisi okolju, bodisi družinam prijazne koče, nekatere pa se ponašajo kar z obema certifikatoma. Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, namen projekta Družinam prijazna planinska koča pa je privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali Oba certifikata je pred leti uvedla Planinska zveza Nemčije, naknadno so k akciji pristopile tudi planinske zveze Avstrije, Južne Tirolske in Slovenije, so sporočili iz PZS.
»Na planinski zvezi smo prepričani, da koče z enim ali obema certifikatoma pridobijo na ugledu in so zato bolj obiskane, saj pravimo, da dober glas seže v deveto vas. Planinci in tudi drugi obiskovalci naših koč se vedno bolj zavedajo, da je treba na planinskih kočah najti kompromis med udobjem in skrbjo za okolje,« ob tem pravi nosilec projektov Drago Dretnik iz gospodarske komisije pri PZS.
Z obema certifikatoma se med drugim ponaša Kočo na Blegošu, ki sodi pod okrilje Planinskega društva Škofja Loka. Certifikat okolju prijazna planinska koča so prejeli leta 2013. Kot pojasnjuje podpredsednik društva Jože Stanonik, so pogoje izpolnili tako, da so kočo v celoti komunalno opremili, poleg tega v objektu uporabljajo varčne žarnice, kurijo z drvmi, v sanitarijah uporabljamo razgradljiva čistila in papir, uredili so tudi elektriko iz omrežja in tako odpravili agregate.
Da so leto dni pozneje pridobili še certifikat družinam prijazna planinska koča, so ponudbo hrane prilagodili otrokom, v koči uredili otroški kotiček s slikanicami, ob koči postavili igrala, z ograjicami na posteljah pa so poskrbeli tudi za varnost v sobah.
Certifikata veljata za štiri leta, nato pa jih morajo planinske koče, če se še želijo z njima ponašati, obnoviti.

eXTReMe Tracker