Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zakaj bi tekli bosi

torek, 23. februar 2016, ob 05:28, Martin Miklavčič, ogledov: 1441

Povzetek intervjuja s prof. Danielom Liebermanom, ki na Harvardu raziskuje evolucijo teka (pri človeku), ...

... govori o tem, zakaj je in ni dobro, da tečemo bosi, kakšne so razlike v načinu teka, o poškodbah in tekaških čevljih

Zakaj bi tekli bosi?

V raziskavi, ki so jo o teku opravili pred nekaj leti so ugotovili, da imamo ljudje posebno sposobnost stabilizirati glavo. Ta sposobnost je starejša od dveh milijonov let, to odkritje pa je prof. Liebermana vodilo naprej k raziskavam o tem, kako tečemo. Lieberman zagovarja trditev, da je človek narejen za vzdržljivostni tek oz. tek na dolge proge. Lastnosti delov telesa, od glave do pet nas ustvarjajo nadpovprečno primerne (v primerjavi z živalmi) za tek na dolge proge.

Katera so odkritja raziskave?

Kako, na kakšen način ljudje tečemo bosi? Tako smo namreč začeli teči pred dvema milijonoma let. Nihče dosedaj se z vprašanjem fiziologije bosega teka pravzaprav ni resno ukvarjal. Ugotovili so, da ljudje, ki tečejo bosi, ali pa vsaj v minimalistični obutvi, tečejo na popolnoma drugačen način, bistveno bolj nežno. Kaj je drugače pri tistih, ki tečejo bosi?
Vir: marathontalk.comno more gender equality
 
Značilnost tistih, ki tečejo v copatih z blaženjem je, da tečejo tako, da s peto udarjajo v tla, medtem, ko “barefoot” tekači pristajajo mehkeje in bolj na srednji del stopala oz. na prste. Ko tečemo na tak način, da pristanemo na srednji del stopala torej pristajamo mehkeje. Šok ob pristanku na peto je višji, masa s katero pristanemo na peto je lahko celo do 3-krat višja od našega telesa.
 
Pri bosem teku sta izraziti predvsem dve prednosti. Prva prednost je nižja masa ob pristanku telesa. Efektivna masa oz. proporcionalen delež telesa, ki se pri pristanku ustavi (preostali del še pada), je pri teku v klasičnih tekaških copatih višji in sicer kar 6-8% telesa. Pri pristanku na prednji del telesa znaša efektivna masa le 1 – 1,5%, kar je 4-krat manj. Poleg tega se pri pristanku na peto vsa omenjena teža ustavi v trenutku oz. relativno kratkem času, medtem, ko je pri pristanku na prednji del stopala pritisk (“dead stop”) bolj (časovno) porazdeljen in počasnejši.
 
Celoten intervju in video na outdooraktivnosti.si 
eXTReMe Tracker